Ryss äger sjötomt vid hemlig svensk militärbas

Den ryske affärsmannen Stanislav Aleshchenko äger en fastighet vid Muskö-basen, är skyldig svenska staten 224 miljoner kronor och är en del av kärnvapenkomplexet i den ryska statliga koncernen Rosatom.

Muskobasen_stridsbat_90
Två stridsbåt 90 under övning i Stockholms skärgård. Foto Marinen.

Stanislav Aleshchenkos hustru köpte fastigheten på Muskö trots en låg inkomst och utan att ta några lån. Bara en sådan sak.

Se också:
Ny effektiv svensk torped ska hålla ryssen stången
Svenska försvaret övervakar rysk atomdriven ubåt i Östersjön

Nu håller han som bäst på att bygga ett nytt hus på den 1,6 hektar stora tomten som är beläggen med fri uppsikt över den svenska Marinens hemligaste platser – Musköbasen med enorma utrymmen för militär aktivitet insprängt i berget.

Fri uppsikt över militär aktivitet

Exakt vad den svenska Marinen har för sig där är förstås hemligt. Frågan är snarare vad Stanislav Aleshchenko vet. Klart är att han har fri uppsikt mot inloppet till basen och trafiken som passerar till och från den.

– Huset ligger väldigt illa till, där vill man inte ha en ryss med kopplingar till ryska staten, säger en källa med insyn i myndigheternas granskning av Aleshchenko till Expressen.

Skattepliktig i Sverige

Enligt Skatteverket har Stanislav Aleshchenko levt i Sverige i sådan omfattning att han är skyldig att betala svensk skatt. En omfattande utredning visar att han bara under 2016 haft kapitalinkomster på närmare 700 miljoner kronor.

Utredningen pekar också på arrangemang ”Kombinat electrokhimpribor” som beskrivs som är en del av kärnvapenkomplexet i den ryska statliga koncernen Rosatom.

Verkar i det fördolda

Det är också uppenbart att Aleshchenko försöker hålla en så låg profil som möjligt. Trots att det är hustrun som står på lagfarten till fastigheten på Muskö så anser Kronofogden att det är Stanislav Aleshchenko som är den rättmätige ägaren. I november från man sålunda hans tillgångar i Sverige, inklusive fastigheten på Muskö.

Lägenhet vid Humlegården

Hustrun överklagade dock besluter och fick rätt med hänvisning till en juridisk teknikalitet. Däremot stod beslutet kvar för resten av de säkrade ägodelarna, såsom en paradvåning vid Humlegården, två andra lägenheter i centrala Stockholm, två garageplatser, en Porsche värd 1,2 miljoner och en klocka av märket Rolex värd 300 000 kronor, skriver Expressen.

Aleshchenko förnekar

Aleshchenko framhåller att han bara besöker Sverige för att träffa sin familj och att hans sociala liv finns i Moskva. Något som dock inte förändrar Skatteverkets beslut.