Ryds tillbaka efter konkursen

Ryds_tillbaka_pa_banan
Ryds tillbaka efter konkursen.

Ryds_tillbaka_pa_banan
Ryds Båtar gick i konkurs för ett par månaders sedan men på måndag förmiddag stod det klart att bolaget får nya ägare och kommer att fortsätta sin verksamhet i småländska Ryd. Tom Kühne fortsätter som VD och har köpt bolaget tillsammans med fyra andra personer, varav tre varit anställda i företaget.

Det har gått flera rykten om Ryds fortsättning. Bland annat att industrin skulle flytta till Finland och att ett stort kinesiskt konsortium var intresserade. Men nu stannar verksamheten i Sverige.

Tom Kühne kommer tillsammans med Christer Johansson och tre tidigare anställda Jonas Lundegård, Håkan Rillner och Jörgen Pålsson äga och driva Ryds Båtar. Företaget kommer att drivas vidare i samma lokaler i Ryd med fortsatt tillverkning av Rydsbåtar. 

Förvärvet har varit möjligt tack vare ett positivt samarbete med Tingsryds Kommun, lokala Sparbanken Eken och ALMI företagspartner i Kronobergs län.

Tom Kühne blir VD för Ryds Båtar AB (under bildande).

Nu börjar arbetet med att starta om ett företag som varit satt i konkurs. Återförsäljare och leverantörer kommer att kontaktas inom kort. Anställningar kommer att ske successivt när det går att starta igång olika delar av verksamheten. Tillverkningen beräknas komma igång under fjärde kvartalet 2012.

– Det känns otroligt skönt att kunna fortsätta tillverka båtar i Ryd. Vi verkar på en tuff marknad där uthållighet och långsiktighet är viktigt och vi har byggt vår affärsplan baserat på detta. Jag vet att vi med vår långa båtbyggartradition, som finns på orten, har vi unika möjligheter att vara en stor aktör i Norden. Vi ser verkligen fram emot att komma igång och jobba med våra kunder och leverantörer snarast” säger Tom Kühne.