Ryds 650VI DC – första intrycken från testen

Så här ser den ut, nya Ryds 650VI DC, men frågan är vad den går för och hur den skiljer sig från den breda massan av daycruisers? Här är första intrycken från testen.

Ryds_650VI_DC
Ryds 650VI DC är ritad av Ted Mannerfelt och att Ryds 650VI DC redan har fått mycket cred för sitt tuffa och kanske lite djärva utseende.

Västkusten, sensommar och strålande sol. Långa dyningar och upprört vatten om vartannat. Men också lugnare vatten i skydd bakom öar när så önskas. Det är med andra ord upplagt för en djuplodande test i alla slags förhållanden. Objektet för dagen är Ryds 650VI DC och vi fångar Hamnens Gustav Morin i farten.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Ryds 650VI DC  och Ryds 650VI BR samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Fick jag med förutsättningarna där tycker du Gustav Morin?

– Nja, du skulle kunna krydda på med att Ryds 650VI DC är ritad av Ted Mannerfelt och att den redan har fått mycket cred för sitt tuffa och kanske lite djärva utseende. Den känns som en modern klassiker med sina svepta rutor och allmänt sportiga look.

Så det är en riktig racer du har stött på?

– Nej, skenet bedrar. Det är en stabil båt men mycket fokus på komfort och en inredningslayout som är mer tillbakalutad än fartinriktad. Jag tänker då på soffarrangemangen som med enkla handgrepp kan anpassas för alla slags ändamål. Det är alltså inte tal om några djupt skålade och/eller fjädrande sportstolar.

Gustav fortsätter:

– Detsamma gäller köregenskaperna. Denna förhållandevis breda och ganska låga båt känns som en riktig cruiser. Man har nöjt sig med 175 hk på akterspegeln men det går att få mer. Jag återkommer med en analys kring detta senare.

Något som överraskar?

– Nja, jag blir positivt överraskad av förbrukningen trots att det är något av Ted Mannerfelts paradgren – att rita lättdrivna båtar alltså. Jag fick en lunch med honom där vi bytte tankar och idéer och det är uppenbart att Ted är en lika erfaren som lyhörd kille som tänker, testar och analyserar mycket. Även det återkommer jag till i testen.

Har Ryds 650VI DC någon speciell målgrupp?

– Nej det kan man nog inte säga. I sådana fall är det en väldigt bred målgrupp då båten lämpar sig lika bra som dagturs-cruiser för kompisgänget som en övernattningsbåt eller weekender för ett par.

Du låter låter ju väldigt positiv!?

– Ja, faktiskt. Jag blir alltid lite glad när jag känner att en båt har en tydlig själ. Men sedan är ju båtar och båtliv en ständig lek med kompromisser. Naturligtvis har även Ryds 650VI DC lösningar som jag ställer mig tveksam till. Oftast handlar det om att man har velat  för mycket och försökt att få in för mycket – och att man lagt lök på laxen i form av finesser som jag personligen hade kunnat vara utan. Jag ska visa vad jag menar när kameran rullar. Testen publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin.

Se också:
Ryds 735 VI – varvets största modell någonsin