Route du Rhum – krock och personskada i enormt startfält

Starten har gått och deltagarna i den legendariska ensamkappseglingen Route du Rhum har börjat beta av de 3 542 sjömilen på väg mot målet i Västindien. Detta efter en start som bjöd på en hel del dramatik. 

Route_du_Rhum_Class_40
Tät start i perfekta förhållanden. Foto Philpre Arnaud/Route du Rhum.

Från Saint-Malo i engelska kanalen rapporteras det om en ovanligt tät start med ett intensivt duckade, stagvändande och duellerande som om det vore en bankappsegling.

Se också:
Ryking – första svensk att slutföra Route du Rhum

Nu handlar det dock om svindyra kappseglingsbåtar med hela Atlanten mellan sig och mållinjen i Guadeloupe, Västindien. Den täta starten ledde bland annat till en krock där två båtar tvingades återvända till land efter en olycklig styrbord-babord situation.

En fantastisk flotta med många av världens mest extrema kappseglingsbåtar samlas i Route du Rhum. Alltifrån Ultim-trimaraner till Imoca och Class 40. Foto: Ewan Lebourdais.

Dramatisk krock

Ollie Heer (Oliver Heer Ocean Racing) och Kojiro Shiraisihi (DMG MORI Global One) fick båda omfattande skador på sina båtar. Den senare fick sitt bogspröt illa tilltygat. Kojiro Shiraisihi har å sin sida fått rejäla skador på styrbords sida.

Väl tillbaka uppe på torra land ska Kojiro Shiraisihi ha bett om ursäkt.

”Såg inte”

– Vi låg på samma bog och närmade oss ett rundningsmärke då Heer slog. Jag såg honom inte komma, bojen var riktigt nära och jag kunde inte undvika honom. Det blev stora skador på båten men jag är glad att Ollie är oskadd, sade Shiraisihi till Yachting World.

Heer är förstås besviken:

– Jag slog och hade legat på den nya bogen ett tag när det hördes en kraftig smäll. Jag kastades omkull i sittbrunnen och nu känner jag bara en enorm besvikelse och frustration, vi har jobbat hårt för att komma hit.

Route du Rhum 2022 lockade ovanligt många deltagare till en ovanligt dramatisk start. Foto där inget annat anges: Pilpre Arnaud/Route du Rhum.

Se livesändningen från starten av Route du Rhum 2022 i repris här.

Fel på vinschen

Illa gick det också för Sam Goodchild i Ocean 50-klassen som skadade armen och ansiktet redan i pre-starten. Orsaken ska ha varit ett tekniskt fel på en vinsch som backade och som träffade honom så illa att han fick föras till sjukhus.

Inledningsfoto: Pilpre Arnaud/Route du Rhum