Gitana – monstertrimaran på rekordjakt runt jorden

Tidigt igår morse kastade monstertrimaranen Gitana loss från franska Lorient för att slå rekordet i Jules Verne Trophy.

230111_Gitana_DJI_0858
Maxi Edmond de Rothschild siktar på rekord i Jules Verne Trophyfy.

Reglerna är enkla. Eller knappt några alls. Det gäller att segla runt jorden så snabbt som möjligt utan begränsningar när det gäller design eller storlek – vare sig på besättningen eller flytetyget. Något som Francis Joyon med besättning gjorde med den äran 2017 då de noterade rekordtiden 40 dagar, 23 timmar och 30 minuter.

Se också:
Rothschild över Atlanten i ofattbara 48 knop

I klartext innebär detta att skepparna Charles Caudrelier, Franck Cammas med besättning måste skära mållinjen före den 25 mars klockan 12.38. Något som är allt annat än självklart då det börjar bli sent på säsongen för rekordjakt.

Svåranalyserat på Sydatlanten

Efter att ha legat i hamn och avvaktat sedan i fredags morse hittade man dock ett väderfönster som var värt att satsa på. Eller som Franck Cammas uttrycker det:

– Vi har en bra uppfattning om hur förhållandena kommer att vara på Nordatlanten men på grund av ett svåranalyserat lågtryckssystem söder om Brasilien så blir det osäkert på Sydatlanten.

Beredda att bryta

Om förhållandena sedan visar sig vara mindre gynnsam förbehåller sig besättningen rätten att vända tillbaka i höjd med Kanarieöarna för att göra ett nytt försök vid ett senare tillfälle. Gitana har avbrutit två tidigare rekordförsök, 2020 och 2021. Den senare efter tolv dagars segling trots att man hade en rekordnotering vid Agulhas Cape på den afrikanska sydspetsen.

Måste leda med ett dygn

Det gäller med andra ord att ha koll på hur man ligger till tidsmässigt vid varje waypoint för att veta om det är värt att fortsätta eller ej.

– Vi måste ha ett försprång på minst 24 timmar över Francis Joyons passagetid vid Godahoppsudden (12 dagar, 19 timmar), säger Charles Caudrelier.

Besättning:
Franck Cammas and Charles Caudrelier, skippers
David Boileau, trimmer bowman
Erwan Israël, helm trimmer
Morgan Lagravière, helm trimmer
Yann Riou, trimmer on-board reporter

Hamnen kommer återkommer med rapporteringar från rekordjakten.