Roslagsloppet – yngsta totalsegraren någonsin!

Efter 1 timme, 43 minuter och 59 sekunders körning med en snittfart på 74,55 knop gick William Söderlind och Marcus Grönvall i mål som de yngsta totalsegrarna i Roslagsloppet någonsin.

Den 56:e upplagan av anrika Roslagsloppet bjöd på minst sagt skiftande väder och för många blev det stökigt på slutet då det blåste upp ordentligt.

Men det var ingenting som påverkade William Söderlind och Marcus Grönvall som blott 22 år gamla lyckades knipa totalsegern.

Hamnen.se får en pratstund med William Söderlind:

Överraskad?
– Nja, jag trodde ju att de största katamaranerna skulle vinna men sedan kom jag på att de precis hade tävlat på annan ort så de uteblev. Men samtidigt har det gått bra för oss med 17 raka segrar så här långt, så det fanns ju en chans.

Från land såg det ut som att ni aldrig var riktigt hotade. Var det din känsla också?
– Det var tätt i starten men sedan märkte vi, inte minst vid rundningar, att vi drog ifrån, så det blev aldrig den där riktigt täta striden.

Några misstag på vägen?
– Nej, det gick perfekt. Eller, jo förresten, vi kom lite ur kurs en gång på södra delen av banan men jag tror inte vi förlorade något på det.

Vad har ni som de andra inte har?
– Jag har väldigt bra koll på materialet och går igenom båten noggrant efter varje race. Sedan är Marcus Grönvall en väldigt duktig navigatör. Och så lyckades vi få tag på en bra båt som vi hämtade hem från England.

William Söderlind och navigatören Marcus Grönvall.

Vad kan ni förbättra?
– Det är ingenting akut just nu men vi utvecklas och gör små förbättringar hela tiden, även om det är svårt att lyfta fram något enskilt.

Hur kom du in i båtracingsporten?
– Min pappa har kört mycket båtracing och köpte en liten katamaran med en 25-hästare på till mig redan när jag var fem år. På den vägen är det.

EM Smögen offshore race dag 2 ???

Publicerat av William Söderlind Måndag 13 augusti 2018

Videoklippet ovan: William Söderlind och Marcus Grönvall flyger fram i Smögen Offshore Race.

Vad är ditt nästa mål nu när du redan har vunnit totalsegern i Roslagsloppet?
– Jag vill vinna VM med den här båten så det är väl nästa stora mål.

När är nästa tävling?
– Den är redan nu i helgen (lördag den 1 september) då vi kör Saltsjöloppet i Dyvik i Stockholms mellanskärgård.

Fullständigt resultat i Roslagsloppet 2018.

Foto: Jesper Zander

Fler sköna racingbilder av Jesper Zander här.