RORC Caribbean 600 – Ryska miljardärernas kamp

Nautor–Swan-ClubSwan 125-Skorpios

Swans osannolika 125 fotare möter sin största rival, 100 fotaren Comanche, när RORC Caribbean 600 startar idag. 

Det är en otroligt stark flotta som nu samlats i Antigua för att göra upp i Västindiens häftigaste offshore-regatta. Idag, måndag 21 februari 16:00, går starten i denna 600 sjömil långa tradewind-fest.

Comanche vs Skorpios

De största och snabbaste enskrovarna är Comanche och Skorpios. Comanche har just satt ett nytt rekord för kölbåtar över Atlanten. Och Skorpios som designats av Juan Kouyoumdjian satte sig själv på kartan under årets Fastnet Race.

Båda båtarna har ryska pengar i ryggen och de är sannolikt de dyraste kappseglingsbåtarna att driva just nu.

Skorpios 60 meter höga mast och 659 kvadratmeter stora storsegel kanske kan komma väl till pass, då vindarna i årets event sägs bli aningen lättare än vanligt.

Skandinavisk närvaro med VO70

En annan uppstickare är skandinaviska och supermodifierade VO70:an Trifork. Hon gjorde väl i från sig på RORC Transatlantic, som utgjorde överfartsseglingen för flera av de deltagande båtarna. Båten är danskägd och har bland andra Jens Dolmer som ansvarig för allt tekniskt och Aksel Magdahl som navigatör.

Här får vi träffa Mitch Booth, skeppare på Comanche och Fernando Echavarri, skeppare Skorpios som berättar om varför de deltar i RORC Caribbean 600. 

Även om vindarna kan bli lite lättare än vanligt så kan banrekordet ändå vara i fara. Man följer enklast racet via livebloggen eller direkt på racetrackern.

Sverige representeras framför allt av Jonas Grandérs Matador där Hamnens trogne segelbåtstestare Jimmy Hellberg är navigatör. Samt Mikael Ryking som seglar Class 40.