Roger Nilsons rekord kan ryka

Efter 44 dygn till havs och med mindre än 2 500 sjömil kvar till mål leder trimaranen Groupama 3 över Orange 2. Det handlar om Jules Verne Trophy, snabbaste segelbåt jorden runt non stop.
Groupama 3 försöker slå det rekord som Orange 2 slog 2005, då med Roger Nilson som navigatör ombord.

Flera gånger har det rekord som Orange 2 med Bruno Peyron – där Roger Nilson ingick i besättningen som navigatör – varit hotat. Samtliga gånger har hotet kommit från Franck Cammas och hans besättning på Groupama 3.

Men kappsejsning och roderhaveri har gjort att, ur svenska ögon sett, Roger Nilson i fem år har varit medlem i världens snabbaste besättning jorden runt. 50 dygn, 16 timmar och 20 minuter är det gällande rekordet. Det innebär en snittfart på 17, 89 knop.

Jules Verne Trophy, själva priset, är ett långt och smalt konstverk som påminner om en utdragen ponton från en trimaran. Ganska snygg, faktiskt, tyckte hamnen.se när vi beskådade den på Sjöhistoriska museet i Paris för något år sedan. Att se ett svenskt namn som Roger Nilson ingraverat i en av plaketterna var stort.

Men nu kan Roger Nilsons rekord ryka. Groupama 3 som nu befinner sig Norra Atlanten har under de senaste dygnen gått från att ligga drygt 400 sjömil efter vad Orange 2 låg vid samma tid 2005 till 72 sjömil före på det 44:de dygnet till havs (16 mars).

"Dygnen in mot mål kommer att bli ganska tuffa. Några av oss har gått ner i vikt och alla har tappat i muskelstyrka. Vi äter en balanserad kost, även om den inte smakar så bra varje dag.
Vår båt, Groupama 3, har också gått ner i vikt. Hon är klar lättare nu än när vi startade och det känns positivt nu inför målrakan",skriver Franck Cammas i ett pressmeddelande från Groupama 3.

"För fem år sedan hade Orange 2 sämre vindar efter ekvatorn och högtrycksryggar som drog ner farten.
Vi kom inte igång igen på allvar förrän vi var i nivå med Azorerna. Vi driver båten lite hårdare eftersom Bruno Peyron hade mer utrymme för att kunna slå Jules Verne Trophy 2005 så tog han nog det lite lugnare.  Bruno seglar alltid under den maximala maxi-catamaran potentialen "

Se var Groupama 3 befinner sig just nu

https://www.youtube.com/watch?v=ctC5mfj5wI4