Roderhaveri på INEOS Britannia orsakade rejäl krasch

INEOS-Britannia-KraschAmerica’s Cup syndikatet INEOS Britannia har delat bilder av ett rejält haveri från gårdagens rodertest. Ingen i besättningen kom till skada men laget har nu ett rejält reparationsarbete framför sig. Se kraschen i klippet!

INEOS-Britannia-Krasch

Det började som ett vanligt rodertest av B-rodret på syndikatet INEOS Britannias båt T6. Farkosten kopplades upp för att bogseras bakom en motorbåt och kom som planerat upp på sina bärplan. Men plötsligt gick något väldigt snett.

– Vi gav oss ut för att genomföra ett par bogseringstester utan rigg på båten. Det fanns ett par saker som vi ville titta närmre på i hur rodret fungerar under olika förhållanden, säger Giles Scott, rorsman ombord på INEOS Britannia.

Krafterna i rodret blev dock allt för stora och plötsligt krängde båten till. På en knapp sekund stävar T6 helt åt andra hållet.

Se kraschen i klippet ovan.

– Allt gick relativt fort. Man kan se hur rodret börjar kränga för att tillslut ge vika. Som tur väl var så kom ingen tillskada men vi har en del skador på båten att ta itu med. Det är såklart inte vad vi vill eller behöver i nuläget men det viktiga är att alla oskadda, säger Giles Scott.

På bilderna syns hur hjärtstocken vikts och tagit stor skada. Hur lång tid det kommer ta att åtgärda skadan kan INEOS Britannia i nuläget inte ge svar på. Först måste man ta reda på precis vad som orsakade haveriet.

– Vi pressade båten till sitt yttersta idag och gick över tyvärr gränsen. Det ljusa sidan av det hela är att vi nu har en bättre förståelse för var gränserna går, säger Giles Scott.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö