Rocklegendens lyxjakt till salu – klassiska El Caran kan bli din

Nyheten må vara gammal. Ja vi har faktiskt skrivit om David Bowies lyxjakt förr. Men när annonsen legat ute i två års tid kan nu vara ett guldläge att förvärva rocklegendarens lyxjakt en gång för alla!

Foto: Fraser Yacht Brokers

Året är 1977, David Bowie har just släppt albumet Heroes och mellan världsturné och nästa album behöver en av tidernas kanske största rockstjärnor en plats att koppla av på.

Att då köpa något annat än en lyxjakt vore minst sagt befängt.

Uppdraget och den stora äran föll till Benetti Yachts. Det italienska varvet kända för sina kanothäckade stålbyggen påbörjar projektet som skulle komma att kallas El Caran.

En modern skönhet

Det har gått närmre 50 år sedan de första svetslopporna lades men än idag är El Caran i vad som endast kan beskrivas som toppskick. Mycket tack vare den omfattande upprustning som jakten genomgick 2020.

Ombord möts man av en modern layout med sex hytter som erbjuder kojer till 12 gäster ombord utöver de platser som ägarhytten redan har. Men på en jakt av denna kaliber ska man mer än bara bo. Med sina stora sociala ytor utomhus är detta den perfekta lyxkryssaren att spendera tid på i medelhavet.

I upprustningen har man lagt stor vikt vid att behålla det som gör El Caran till den moderna klassiker den är samtidigt som jakten kunnat få sina välbehövda moderniseringar.

En båt att ta till alla vatten

När det kommer till lyxjakter så gör dessa klyva vattnet i en lagom fart. Åskådare längsmed kajer och stränder ska ju trots allt kunna se mästerverken som glider förbi. Så att topphastigheten för El Caran ligger på 12 knop gör inte särskilt mycket.

Det nära 40 meter långa skrovet är dessutom ett som tack vare sin deplacementsfart kan gå långa vägar. Med marschfart på tio knop tar sig stålbygget hela 3 000 nautiska mil tack vare sina två MTU-dieslar på 695 hästkrafter vardera.

Man har dessutom valt att utrusta jakten med stabilisatorer för att försäkra om största behag hos gäster och ägare.

Men var landar priset för kalset?

På 4,5 miljoner Euro, men med tanke på hur länge båten varit till salu kan nu vara ett tillfälle att börja pruta!