River 460 – första intrycken från testen av ungdomsbåten

Test_River_460_korbild
.River 460 är lätthanterlig, stryktålig och byggd i rotationsgjuten plast

Test_River_460_korbildHamnens Gustav Morin håller som bäst på att plåga livet ur ungdomsbåten River 460 i Strömstad. Här är första intrycken från testen.

En stryktålig ungdomsbåt som bjuder in till lite lagom buskörning. Så lyder våra fördomar om River 460 och Hamnens Gustav Morin är förstås inte sen att bjuda upp båten till en vild dans.

För vilt går det väl till Gustav?

– Ja, tacka tusan för det. Om detta nu är en ungdomsbåt så måste man ju fresta på lite för att få veta vad det är som man släpper i händerna på sin tonåring.

Så varje sväng, flygtur och provokation som du gör har genuint goda avsikter och är ingenting för ditt eget höga nöjes skull?

– Nu hörde jag dig lite dåligt. Så mycket kan jag säga att den tål att provoceras utan att bjuda på kast, wobblingar eller andra obehagligheter. Att man sedan bör tänka sig för innan man ger sig ut i de största vågorna är en annan sak. Sen har den några egenheter när det kommer till sjöegenskaperna, som man bör känna till. Mer om det senare.

Fler tidiga intryck?

– Ja, River 460 kan fås i några olika utföranden – med ett jockeysäte eller med lite mer praktiska sittbänkar och tillhörande förvaringsmöjligheter. Här har jag att göra med det förstnämnda, vilket jag personligen inte ser som något minus. Tvärt om.

Gustav fortsätter:

– Sedan blir jag lite nostalgisk när jag lägger om ratten och märker att båten fortsätter rakt fram, apropå egenheter. Det påminner mycket om Flugan, en plywood-båt som jag hade i de yngre tonåren och som jag övervägde att sätta en fena på för att få bukt med vad jag då tyckte var ett problem. (Se Hamnens reportage om snarlika Speedy som faktiskt har en fena – här).

Så vad säger du som ansvarsfull båttestare om egenheten att inte lyda när man vill gira?

– I det här fallet säger jag att man får ta båten för vad den är och att man måste lära känna den innan man försöker ta ut svängarna. Det är faktiskt inte bara av ondo. Mer om köregenskaperna i testen som publiceras inom kort.

River 460 är lätthanterlig, stryktålig, förhållandevis praktisk och byggd i rotationsgjuten plast.

Så River 460 är en bra ungdomsbåt?

– Samma sak där, jag återkommer till det i testen. Så mycket kan jag säga att den är stryktålig, fostrande och någorlunda praktisk.

Någorlunda praktiskt?

– Ja, allt är som bekant relativt men i en rak jämförelse med till exempel en vattenskoter så har River 460 ett betydligt större användningsområde. En nog så viktig aspekt när man som ungdom ska övertala sina föräldrar att skaffa en båt. ”Morsan, den här kan du ju åka till Tistronskär och plocka svamp med” – typ.

– Sist men inte minst, och det ska alla föräldrar veta, så sitter man förvånansvärt bra trots att sätena är knappt tilltagna i storlek, avslutar Gustav Morin.

Se också:
Nitra M12 – ungdomsbåt i nyproduktion