Reykjavik - Stockholm i gummibåt

Foto: www.whyshore.com

Kvartetten Andreas Andersen, Klabbe Nylöf, Olle Ekerling och Pelle Norberg, kända från VOR och Trimaranen HiQ, har nu tänkt att som första människor någonsin åka gummibåt från Reykjavik till Stockholm, en liten nätt non-stop resa på ca 2600 sjömil. Som uppvärmning gör de ett rekordförsök runt Gotland nu i december!

Kvartetten Andreas Andersen, Klabbe Nylöf, Olle Ekerling och Pelle Norberg, kända från Volvo Ocean Race, Trimaranen HiQ och andra internationella seglingsprojekt, har nu tänkt att som första människor någonsin åka gummibåt från Reykjavik till Stockholm, en liten nätt non-stop resa på ca 2600 sjömil.

I juli 2008 bär det av från Island i den 40 fot långa RIB-båten (gummibåt med hård botten), se skiss nedan. Färden går via Färöarna, norr om Orkneyöarna, norr om Skagen och sedan runt hela Sveriges sydkust till Stockholm. Olle Ekerling på Whyshore AB, projektledare för äventyret, har jobbat hårt det senaste året för att få ihop ekonomi och praktiska förberedelser.

– Man måste vara minutiös i sina förberedelser annars kan det gå illa och man kan ju inte direkt ta bussen hem om det går åt pipan, säger Olle.

För att sätta rekord, testa båten och för att börja ”värma upp” kommer kvartetten under december månad i bitande vinterkyla och kolsvart mörker att åka runt Gotland. Starten för detta rekordförsök är planerad någon gång mellan 10:e och 19:e december 2007.

– Vi utgår från hemmahamnen Nacka Strand kring midnatt och räknar med att starta från Sandhamn vid tretiden på morgonen. Vi måste hitta en lucka i det annars så extremt blåsiga decembervädret och akta oss noga för de vinterstormar som passerar östersjön. Får vi en styv kuling i näsan tillsammans med snöfall så kan det bli riktigt stökigt, säger Pelle Norberg.

– Att slå rekord och färdas över haven i både extremt snabba segelbåtar och motorbåtar är en av våra affärsidéer och vi ser fram emot att någon annan snarast försöker slå vårt vinterrekord runt Gotland. Rekordet runt Gotland i segelbåt har vi redan då vi i december förförra året i snöstorm ombord på HiQ Trimaranen seglade runt Gotland på 17 timmar, 25 minuter och 37 sekunder, avslutar Andreas Andersen.

För mer information och bilder, kontakta:
Olle Ekerling, 0707-19 35 50
Pelle Norberg, 0708-12 95 56

Läs mer på www.whyshore.com