Se förvandlingen – gammalt räddningsfartyg blir lyxjakt

Raddningsfartyg_blir_Lyxjakt
Det gamla räddningsfartyget Ocean Ness byggs om till en lyxig plattform för långa och äventyrliga expeditioner.

Att bygga en ny lyxjakt är stort men att konvertera ett gammalt räddningsfartyg till detsamma är större. Inte minst om fartyget ska fungera som en lyxig plattform för långa och äventyrliga expeditioner.

Bakom renoveringen står holländska Icon Yachts som inte bara bygger nya jakter utan som också har gjort till sin sak att få fason på gamla fartyg. Exempel på det är renoveringen av Havila Tigris som byggdes av norska Kleven Verft 2001 och som nu pensioneras som räddningsfartyg.

Samma grundstomme

Nu ska den alltså förvandlas till en lyxjakt och plattform för de stora äventyren. För ändamålet tar man hjälp av den i branschen kända designern och marinarkitekten Espen Øino. Enligt planen ska 95 procent av den ursprungliga plattformen och överbyggnaden att sparas.

Gigantisk ägarsvit

I övrigt ska den anpassas för den ”kräsna superyachtägaren som söker ett familjeorienterat fartyg för långväga resor”. Ur specifikationen:

”Boende för 12 gäster i två VIP-hytter, tre tvillinghytter och en episk ägarsvit som sträcker sig bara över 1 500 kvadratfot.”

 

Det gamla räddningsfartyget Ocean Ness byggs om till en lyxig plattform för långa och äventyrliga expeditioner.

Vidare planeras hytter för totalt 19 besättningsmedlemmar samt en stor huvudsalong med fönster från golv till tak. Allt detta toppat med frestelser som jacuzzi, spa, bastu, gym samt en full arsenal av leksaker som ubåtar och tenders som kan sjösättas med hjälp av fartygets båda lyftkranar.

Rejäl räckvidd

Till detta kommer möjligheten att kunna sätta kursen mot riktigt långväga mål då räckvidden ska uppgå till inte mindre än 6 000 sjömil. I planen ingår också framdrivning med diesel/elektriska hybridmotorer.

Foto: Icon Yachts och Alan Jamieson/Wikimedia Commons

Se också:
Renovering – konsten att skapa rymd i en klassiker
Otroliga renoveringen av Marga IV – nu starkare än någonsin