Rekordstor träbåtsfestival

Jubileumsregattanmaster
Jubileumsregattan i Nynäshamn – Sveriges största träbåtsevent någonsin.

Jubileumsregattanmaster
På fredag den 20:e juli drar en fantastisk båt- och seglingsfestival igång i Nynäshamn. Det blir Sveriges största träbåtsfestival någonsin och kappsegling med vackra klassiker under 17 dagar. Hamnen.se kommer att kappsegla i klassen 6mR mot bland andra Hugo Stenbeck och rapportera med fina bildspel av träbåtssmycken och från seglingarna. Klicka vidare för film och bilder.

Foto: Jan Klingeborn.

Det är 100-årsjubileum som firas till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn. Den 17 dagar långa Jubileumsregattan – där allt utom restaurangbesök är gratis – har ett digert program: rekordstort Classic Boat Meet med båtar som deltog 1912, seglare med Torvar Mirsky, Hugo Stenbeck och Klabbe Nylöf i spetsen, musikfestivalen 100-årsfesten med bland andra Amanda Jenssen, seglingstävlingar — däribland Europamästerskap för 6mR, Europacup för SK30 och Svenska mästerskap i Drake. Dessutom invigs Nordens största pir.

— Jubileumsregattan blir det största evenemanget som någonsin har arrangerats i Nynäshamn. Vi hoppas på en bred skara besökare med allt från seglare och deras anhöriga till festivalbesökare och barnfamiljer, säger Nynäshamns kommuns projektledare Nina Munters.

17 dagar segling
I stort sett varje dag under Jubileumsregattans 17 dagar är det seglingstävlingar. Tävlingsprogrammet består av öppet Europamästerskap i 6mR, Europacup för SK30 samt Skärgårdskryssarpokalen för A22 — klasser som lockar många internationella tävlande. Det blir även Svenska mästerskap i Starbåt, Finnjolle och Drake samt tävlingen Neptunkryssarpokalen.

— Vi hoppas att det blir en härlig revy av olika tävlingsklasser och riktigt kontinental atmosfär, säger Jan Klingeborn, projektledare Nynäshamns Segelsällskap, NSS.

A22
Prestigefyllda A22 är en av klasserna som har internationelllt svenskt mästerskap under jubileumet.
Foto: Jan Klingeborn.

Välkända seglare
Tävlingarna i Nynäshamn lockar många namnkunniga seglare från totalt 13 länder, däribland Kina, Nya Zeeland, Canada och USA.  Bland seglarna märks Torvar Mirsky från Australien, Hugo Stenbeck som ska försvara EM-titeln i ”sexor”.  En av deltagarna i de internationella Svenska mästerskapen i Drake är Klabbe Nylöf som har tävlat i bland annat Whitbread Round the World Race och Volvo Ocean Race.

— Det är fantastiskt roligt och bra att segla i Nynäshamn. Det är en av Sveriges bästa platser att kappsegla på, som både är lätt att ta sig till och som har otroligt bra kappseglingsvatten. Extra kul blir det att segla under ett maffigt hundraårsjubileum som Jubileumsregattan, säger Klabbe Nylöf som även är med och arrangerar Audi Dragon Cup där en av deltävlingarna är de Svenska mästerskapen i Drake under Jubileumsregattan.

Största Classic Boat Meet någonsin
På programmet står även Classic Boat Meet 20-23 juli. Närmare 260 båtar har anmält sig till det fyra dagar långa evenemanget vilket gör Classic Boat Meet i Nynäshamn till den största samling klassiska båtar som har skådats i Sverige. Cirka 30 av båtarna är byggda 1912 eller tidigare, bland dem märks 1912 års svenska guldmedaljör Kitty samt Norges guldbåt Taifun. Besökarna kan både titta på de vackra båtarna som ligger i Gästhamnen samt se dem kappsegla en skärgårdsbana som syns från land.

— Vi står inför en av de största veteranbåtsfestivalerna i Europa någonsin. Drygt 260 klassiker från elva olika nationer är helt makalöst. Vilken fest det blir, säger Tor Hedvall, Sveriges Klassiska Fritidsbåtar.

Foton: Stefan Iwanowski:
KOng_Bele_Kuttern_1880
En speciell båt som kommer att finnas på plats är ”Kong Bele” – en kutter från 1880.

Taifun_guldmedaljor_1912
Vackra ”Taifun från 1912 kommer också att vara på plats.

Talisman
”Taifun” är en av de större båtarna som renoverats till toppskick.

10Rm_Kitty_yacht
En av båtarna som kappseglade i Nynäshamn 1912 är 10mR-yachten ”Kitty”.

100-årsfesten – musikfestival 27-28 juli
Fredag och lördag 27-28 juli hålls 100-årsfesten — en festival under bar himmel i Svandammsparken med plats för 7 500 personer. Amanda Jenssen uppträder liksom Movits, Albin Gromer, Theresa Andersson, Aleks och Lilla Sällskapet.

Olympic Day 23-27 juli
Under Olympic Day får barn och ungdomar prova på en mängd olika idrotter under ledning av Sveriges olympiska stjärnor. Brottaren Jalmar Sjöberg, hockeyspelaren Danijela Rundqvist och badmintonspelaren Emma Wengberg är hittills klara för Nynäshamn. Barnen kan bland annat prova bågskytte, golf, ridning och segling.

Invigning av Nordens största pir
Nordens största pir invigs när Jubileumsregattan drar igång fredag 20 juli. Piren, som är både vågbrytare och åskådarläkare, är närmare 400 meter lång. På land, i förlängningen av piren, byggs en sittvänlig brygga — en så kallad havstrappa. Totalt blir det alltså en cirka 700 meter lång strandpromenad och sittplats med utsikt mot havet — mitt i händelsernas centrum under Jubileumsregattan.


Mer information om ovanstående finns på www.jubileumsregattan.se.

Läs webbmagasinet om evenamanget här.

Se hela programmet här.

Nynashamn_1912
Så här såg Nynäshamn ut under OS-seglingarna 1912. Besök jubileumsregattan så får ni se förändringarna. Ca 40 min bilresa från Stockholm.