Rekordresultat i maratontävlingen Ö till Ö

Endagstävlingen Ö till Ö är en av världens tuffaste. Foto: Malcolm Hanes
Endagstävlingen Ö till Ö är en av världens tuffaste. Foto: Malcolm Hanes

Endagstävlingen Ö till Ö är en av världens tuffaste. Foto: Malcolm HanesEn av världens tuffaste och mest krävande endagstävlingar, Ö till Ö, fick ettväntat segerpar. Antti Antonov och Björn Englund från Stockholm visade att de behärskade simning och löpning i skärgården bäst och vann på nya rekordtiden nio timmar och sju minuter. 

Paret Antonov/Englund var snabbast över de cirka 65 kilometerna mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård, dvs en sträcka som motsvarar närmare två Lidingölopp och 3,5 Vandbrosimningar i en följd. 20 öar och lika många vattendrag ska avverkas och det kräver sin man.

– 
Det var vårt tredje lopp tillsammans. 2009 gick bra. Då blev vi tvåa. I fjol var ett fiasko, men nu fick vi vår revansch, sa Björn Englund efter segern.

– Det var besvärligt i år. De långa simningarna var värst. Det blåste ganska hårt från sidan och vågorna tog ut sin rätt, säger Antti Antonov.

Det skiljer 18 år i ålder mellan de två segrarna Antonov 46 år och Englund 28 år. Men de trivs tillsammans och berättade att de skrattade mycket under loppet.

– Det är ett tufft lopp och det gäller att hålla humöret uppe. Det fungerar inte att man gnäller på varandra. Men vi har kul och vi kommer nog tillbaka nästa år eftersom första pris är en start i nästa års Ö till Ö, säger de.

Men trots ganska mycket vind så blev det ny rekordtid, tre minuter snabbare än förra årets segrare Jonas Colting – som var storfavorit även i år Men Jonas partner Björn Andersson blev sjuk och efter drygt halva tävlingen tvingades de bryta.

– Björn mådde inte bra och efter ett tag blev han ordentligt illamående och yr. Han ligger och sover nu, berättar Joans Colting och fortsätter:

– Jag märkte tidigt att det gick trögt och till slut gick det inte längre. Men jag lastar honom inte. Det kunde varit jag. Björn och Antti är värdiga vinnare, men vi var i ledningen när vi bröt och jag tror vi hade vunnit, säger Jonas Colting. Tvåa blev Lars Ekman och Per Berg blev tvåa slagna med cirka 20 minuter.

Alla foton: Malcolm Hanes.

IMG_9727

IMG_9811

IMG_9745

IMG_9737