I rekordfart runt jorden

Spindrift puff 2Just nu pågår en kamp mellan två gigantiska trimaraner om att bli snabbast någonsin att segla non-stop runt jorden. Båda har nyligen rundat Kap Horn. Här följer video och bildspel från Spindrift 2 som ger en bild av hur det är att segla över världshaven i 40 knop. 

I 31 dygn har Spindrift 2 och Idec kämpat på havet och kampen har varit otroligt tät. De har till och med varit inom synhåll för varandra vilket ju är smått otroligt när man kappseglar non-stop runt jorden i väldigt olika båtar. Det skiljer fortfarande bara några 100 sjömil mellan båtarna och just nu leder Spindrift 2 men racet är långt ifrån över.

Så till skillnaderna.

Spindrift 2 är världens största kappseglingstrimaran med en längd på 40 meter, bredd på 23 meter, höjd på 47 meter, max segelyta på 920 kvm och vikt 21,5 ton. Den gick tidigare under namnet Banque Poulaire V och håller för närvarande Jules Verne-rekordet på 45 dagar 13 timmar och 42 minuter. Det sattes 2011 av legendariska flerskrovsseglaren Loïck Peyron. 

Trimaranen Idec leds av Francis Joyoun. Den mäter 31,5 meter på längden, 22 meter på bredden, väger 18 ton, har max segelyta på 678 kvm och har en masthöjd på 33,5 meter. Den är alltså väldigt mycket mindre och seglas av blott sex personer. Spindrift 2 seglas av 14 personer!

Här rundar Spindrift 2 Kap Horn och filmas av en drönare som mediamannen Yann Riou har med sig ombord.