Kryssningsfartyg omringat av över 1 000 valar

En helt otrolig syn. Så beskriver passageraren sitt möte med över 1 000 valar som plötsligt fyllde hela horisonten runt kryssningsfartyget.

Tusen_valar_siktade
Samlingen med över 1 000 valar utanför Coronation Island är troligen den största som siktats.

Först ett utblås på behörigt avstånd. Sedan ett till. Och ett till. När så kryssningsfartyget närmade sig platsen för skådespelet visade det sig vara mångdubbelt mäktigare och mer omfattande än vad någon någonsin hade vågat hoppas på.

Se också:
Späckhuggare allt vanligare på den svenska västkusten

Platsen är i närheten av Coronation Island i Antarktis och det man alltså har siktat att ofattbart antal fenvalar och därtill en handfull knölvalar och blåvalar. Alla i jakt på det mycket rika beståndet av krill som finns här.

Sprutade ner passagerarna

– När vi väl kom ännu närmare var ljudet av utblås från valarna kontinuerligt runt omkring oss. Det krävde lika kontinuerlig rengöring av såväl kameralinser och solglasögon, berättar zoologen Conor Ryan som var en av passagerarna ombord, för National Geographic.

Möte med över 1 000 valar på en och samma gång. Passagerarna på kryssningsfartyget fick en syn som de sent ska glömma.

Rutten broccoli

Totalt ska det har rört sig om mellan 830 och 1 153 fenvalar plus andra valarter. Något som mycket väl vara den största samling av valar som har siktats sedan slutet på 1900-talet. Tidigare rekord (som är dokumenterat) ligget på 300 valar vilket höjer förhoppningarna om att återhämtningen av antalet fenvalar är på rätt väg i rask takt. Från fartyget rapporteras det också att lukten av valarnas utblås för tankarna till rutten broccoli.

Nästan utrotade

Med en vikt på 80 ton är det bara blåvalen som bräcker den i storlek. Enligt beräkningar ska det ha funnits runt en miljon fenvalar i världshaven innan ett sekel av effektiv valfångst minskade antalet med 98 procent.