Redan ny utmanare för nästa America's Cup!

Efter några dagar av spekulation är det nu officiellt – Storbritannien blir först att utmana om den 37:e upplagan av America’s Cup.

Man kan ju tycka att det är lite overkill att köra ner sin superyacht från norra Europa till Auckland bara för att kika på lite segling, men nu har vi fått svaret om varför INEOS-bossen Jim Ratcliffe inte nöjde sig med att titta på seglingarna på TV utan valde att vara på plats mitt i en global pandemi:

Idag bekräftade ENTZ att the Royal New Zealand Yacht Squadron har mottagit en officiell så kallad Notice of Challenge för nästa America’s Cup från the Royal Yacht Squadron Racing (RYSR), representerat av INEOS TEAM UK, som kommer att vara Challenger of Record för den 37:e upplagan.

– Det är fantastiskt att återigen ha dem involverade. Inte minst med tanke på att de var den första klubb att presentera pokalen för över 170 år sedan, vilket på riktigt startade America’s Cups arv, säger Aaron Young (RNZYS) i pressmeddelandet som gick ut blott två dagar efter att den förra cupen avgjorts.

Han fortsätter:

– Vi ser vi fram emot att arbeta fram detaljerna för nästa Cup tillsammans med Ineos.

Team Ineos-ägaren var på plats i Nya Zeeland med sin lyxjakt under 36:e upplagan av America’s Cup. Nu ryktas det att det kommer att seglas ett race mellan Nya Zeeländarna och britterna i Storbritannien.

Det officiella protokollet kommer att släppas inom 8 månader, men detta vet vi:

  • Man kommer att använda AC75:orna ännu en gång.
  • Lagen kommer endast att få bygga en ny båt inför nästa event.
  • Försvararen och utmanaren kommer tillsammans att arbeta fram ett sätt att kapa kostnaderna för en kampanj, detta för att minska tröskeln för nya utmanare.
  • En ny nationalitetsregel kommer kräva att lagen till 100 procent består av personer som har ett pass från landet eller har bott och vistats i landet som klubben representerar och/eller har varit i Nya Zeeland för klubbens räkning i minst två av tre år före 18 mars 2021. Dock kommer det att finnas ett undantag från denna regel för ”Emerging Nations”.

Ett kort sammandrag från avslutningen av 36:e upplaga av America’s Cup!

Just nu utvärderar man olika alternativ med planen att offentliggöra var cupen kommer att avgöras inom 6 månader. Exakta datum kommer att spikas i det officiella protokollet.

– Den 37:e upplagan av America’s Cup startade sekunden laget korsade mållinjen i onsdags eftermiddag, säger Grant Dalton, VD för ETNZ.

Han skojade inte…