De kör i 101 knop på Dalälven!

En inombordare på 1 300 hk. Och så en toppfart på över 100 knop. Det är vad som skiljer Robin Melins och Felix Erikssons båt från de andra småbåtarna i Dalälven.

Egentligen är ingen av dem några utpräglade båtmänniskor. För mer än någonting annat är det extrema motorer som lockar. Om de (motorn såväl som de själva) sedan sitter i båtar eller bilar spelar mindre roll.

Men nu är det på självaste Dalälven som videklippet (längst ner i artikeln) spelades in. Båten är en Rayson Craft GN 20 som kompisarna Robin Melin och Felix Eriksson har bestyckat med en Chevy 540 Big Block med dubbelturbo.

Den räcker till en toppfart på 101 knop. 

Exakt hur många hästkrafter som motorn levererar vet de inte. Ännu.

– Vi har planerat att köra motorn i en bromsbänk snart men en rimlig gissning är att den ger ungefär 1 300 hk. Men vi får se, säger Felix, som till vardags bygger turbo-installationer på Pure Performance Factory AB.

– Motorn sitter bak och fram och har alltså en vinkelväxel och propellern på en rak axel, fortsätter han.

Är jag fel ute om jag påstår att båten gör sig bäst på plattvatten?

– Nej, nog är det så. Inte minst med tanke på att fribordshöjden inte är mycket mer än fem centimeter längst bak. Det räcker med att en vattenskoter passerar bakom aktern när vi ligger stilla för att båten ska ta in vatten.

Se videoklippet med Dalälvens snabbaste båt!

Mer info på Riverqueen Racings Facebooksida.