Raymarine2star – rafflande kamp på Östersjön!

Högtryck på alla tänkbara sätt med ett stort startfält av stridslystna kappseglare gör årets upplaga av Raymarine2Star till något alldeles extra. Här är en rapport från Hamnens reportrar på havet!

Årets upplaga av Raymarine2Star har alla ingredienser som skapar en första klassens double handed-kappsegling.

Som på en given signal, just som de värsta coronarstriktionerna lättade, satte startfältet av på den minst sagt utmanande banan och Hamnen bevakar kampen till havs på provocerande nära håll från en motorbåt.

– Det vi bevittnar, säger Claes Olivecrona, är en som sagt en tuff men ändå juste kappsegling som bjuder in såväl amatörer som proffs. Tuff segling på dagarna men också delstopp med några timmars sömn på nätterna med övernattningar i Visby och Oskarshamn.

Men att slagga på nätterna är väl trevligt men ingenting som de hårdhudade proffsen tycker hör hemma i en havskappsegling?

– Nej, de brukar säga det. Men jag tror det de säger så för att upprätthålla en tuff fasad. Innerst inne tycker de nog att det är ganska bra, säger Claes.

Han fortsätter:

– Att glida in på en pizzeria efter en hård dag till sjöss passar nog bra, hur hårdhudad man är. Dessutom är det kul att känslomässigt få en ny chans att prestera varje dag. Det blir roligare helt enkelt och de allra flesta verkar hålla med.

Fler iakttagelser?

– Ja, det är kul att se hur de mindre båtarna verkligen gör sig gällande, trots en blåsig första etapp där de hade det lite tufft men gick som tåget.

Både nya och gamla, stora och små båtar deltar i Raymarine2Star. Här syns racets minst båt, en J80 samt en X-99, en klassisk entonnare och i toppen av artikeln en klassisk Swan 65.

Någon som sticker ut lite extra?

– Man måste bara gilla Andras Hamrin och Linnea Floser i sin Figaro 2 (se bildspel och separat artikeln om dem här) men också Pernilla Uhlin och Karl Frykfeldt i sin Archambault 31 som flög fram som en raket på andra etappen mellan Visby och Oskarshamn.

– Och så har vi förstås den minst sagt rutinerade Katarina Svedjefält som jag utan att blinka utnämner till havets härskarinna då hon tidigare har seglat Clipper Race (jorden runt ”åt fel håll” reds. anm.). Hon seglar med Jesper Nordström i hans Corby 33 och de ser väldigt snabba ut just nu.

Jag gissar att vi får ett fullödigt reportage om hela detta sjöslag i ord och rörlig bild framöver?

– Fattas bara, vi är ute på havet och filmar för ett fint videoreportage som ska komma senare i höst avslutar Claes Olivecrona.

Se alla livesändningar som Hamnens reportrar gör samtidigt som de producerar en film om kappseglingen. Följ också racet och resultaten på Raymarine2star.oxss.nu.