Raymarine2Star – jämn segling på hög nivå gav totalseger

Ingen enskild etappseger men väl snabb och jämn segling över lag. Det var Martin Dubois och Karl Jungstedts recept för att knipa totalsegern i årets upplaga av Raymarine2Star.

Efter tre stenhårda etapper av Raymarine2Star så var det till slut Martin Dubois och Karl Jungstedt i en Sun Fast 3600 som knep totalsegern.

Detta efter att ha placerat sig nära toppen på samtliga etapper, men utan att för den skull vinna någon etappseger.

Som bäst på en enskild etapp kom de trea på den första mellan Oxelösund och Visby.

Snabbast av alla – på seglad tid men inte på beräknad tid – var till slut Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt i J/121 Jolene.

Snabba som vinden var också Johan Karlsson och Michael Skarped (Arcona 340 Tiki Minos) samt Kalle Hultman och Johan Grevald (Aspect 40 Styv) som knep andra och tredjeplatsen totalt.

Första etappen av Raymarine2Star bjöd på vindar upp till 12 meter per sekund och stundtals utmanande vågor.

Ett bestående intryck av Raymarine2Star 2021 är också Andreas Hamrin och Linnéa Flosers vilda framfart med Amazigh, en Figaro 2, på den första delsträckan från Oxelösund till Visby. När de skar mållinjen i Visby efter 8 timmar och 13 minuters segling så så skulle det dröja nästan en timme innan nästa båt kom i mål. En minst sagt imponerande insats.

Andra etappen av Raymarine2Star gick som vanligt från Visby till Oskarshamn med passering av Ölands Norra udde och Byxelkrok samt rundning av Blå Jungfrun som några av milstolparna. Först i mål var J 121 Jolene med Aspect 40 Styv i hasorna.

Men som sagt, årets upplaga av Raymarine2Star visar ändå att det är höga och jämna resultat på alla delsträckor som är vägen till totalsegern.

Sista etappen var en utmaning då de flesta av banans totala 270 sjömil skulle avverkas. Det blev lättvind och mycket kryss. Groovie med Gransegel-logga på sidan drog sammantaget alla etapper längsta strået.

Alla bilder ovan är skärmdumpar från videoinspelning av Hamnens Gustav Morin – som skvallrar lite om vad som komma skall i videon om racet som kommer att publiceras senare i höst.

Resultat – totalplacering Raymarine2Star 2021:

1. Jeanneau Sun Fast 3600, Groovie 45h 16 min.
2 . Arcona 340, Tiki Minos 45 h 53 min.
3. Apect 40, Styv 45h 56 min.

Se alla resultat på Raymarine2star.oxss.nu.