Raid för vindsurfare

Kona raid är en uthållighetsregatta för vindsurfare.
Kona raid är en uthållighetsregatta för vindsurfare.

Kona raid är en uthållighetsregatta för vindsurfare. Vindsurfingen är tillbaka i skärgården, på ett nytt sätt. Under två dygn, den 15–16 juli, seglas Kona Raid: en uthållighetsregatta som går från Stavsnäs till Sandhamn.

Banan som läggs beroende på väder och vind kommer att ställa höga krav på seglarna. Att segla bland kobbar, skär och bränningar i farter upp till 30 knop blir ett äventyr i världsklass.

Förutom äventyret blir det stenhård konkurrens: Tävlande från hela världen har anmält sig till de 25 platserna. Professionella vindsurfare från bl.a. Frankrike kommer att mäta sig med svenska seglare från både ost och västkusten.

– Målet är att bygga upp en årlig uthållighetstävling för att locka hit eliten av internationella vindsurfare. Förra året var tänkt som en test, men intresset har varit så stort att jag tror att vi har ytterligare en raid i världsklass i vår unika skärgård.

Vindsurfing är nu på väg tillbaka. Brädan som kommer att användas i denna raid är Kona ONE, en klass som växer snabbt både i Sverige och internationellt. En modern bräda med stor segelyta och som är god för farter över 30 knop.