Sjöräddningssällskapets svävare krockade under utryckning

Tre sjöräddare skadades lindrigt när Sjöräddningssällskapets svävare Rescue Smulle krockade med en sten på isen efter en felnavigering.

Svavare-SSRS-krock
Svävarbesättningen fick transporteras med fyrhjulingar till en väntande ambulans på fastlandet.

Stödet från lokalsamhället har varit stort efter att Sjöräddningssällskapets svävare Rescue Smulle gick på  en sten på onsdagskvällen. De inblandade har klarat sig med lindriga skador.

Navigerade fel

Efter att färjan transporterat en patient på onsdagskvällen från Vinön i Hjälmaren till Hampetorp på fastlandet skulle Sjöräddningssällskapets svävare Rescue Smulle ta tillbaka personal från brandvärnet till Vinön. Med ombord på svävaren fanns tre personer. Under resan mot Vinön navigerade besättningen fel och slog emot en sten som stack upp ur isen, och blev stående.

Fick åka fyrhjuling

Snabbt kunde andra frivilliga sjöräddare och privatpersoner bemanna bland annat flera fyrhjulingar och bege sig ut till olyckplatsen. Svävarbesättningen fick åka med fyrhjulingar till fastlandet och möta upp ambulans och räddningstjänst. Svävaren bärgades snart för att inte frysa fast i isen.

Personal från Sjöräddningssällskapet har varit på plats sedan halvelva-tiden på kvällen och fokus ligger nu på att ta hand om egna sjöräddare återställa beredskapen i Hjälmaren.

Lindriga skador

– Uppslutningen runt vår räddningsstation i Hjälmaren har varit väldigt god, och det är skönt att besättningen har klarat sig med lindriga skador, säger Adam Goll Rasmussen, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

Ett larm gick ut till närliggande räddningsstationer i Vadstena-Motala, Västerås och Strängnäs och besättning från Vadstena kom till platsen med räddningssvävare för att bistå.

Sjöräddningssällskapet har inlett en intern utredning om olyckan.