Quarken boats – ny trendig tuffing från Finland

Quarken-27-open
Quarken 27 Open testas i Finska midvintern.

Här är första bilderna på finska Quarken boats heta 27-fotare som ska ge Nimbus och Axopar en ordentlig match. Har den en chans?

Den lanseras med isiga bilder och mörk machoröst som säger ”push your limits to the maximum” och ”experience the superior performance”. Man trycker på att båten kommer från mörkaste Finland. Från Kvarken. Eller Quarken som det heter på engelska.

Se tester:
Quarken 27
Quarken 27 Cabin

Macho familljebåt?

Men är detta verkligen en machobåt av rang för isiga vintrar? Eller kanske snarare en prispressad familjebåt för soliga dagar?

Vi har våra aningar men låter det vara osagt tills vi får chansen att ta ut den på en ordentlig test.

Spännande skrov och fet läpp

I vilket fall är designen spännande med kraftfulla tvärgående steg, ett sylvasst förskepp och en fet ”läpp” för enkla på- och avstigningar.

 

Quarken har klara drag av Axopar 28 och Nimbus T8 i sin utformning och stil. Även Saxdor har ju hakat på trenden. Men kanske kan Quarken ge hela hopen av nya öppna stora och ”stegade” båtar med utombordare en ordentlig match, både vad gäller prestanda och pris?

Rutinerad båtmänniska bakom Quarken

Bakom företaget Quarken boats står Osmo Roukala som varit med och skapat kända båtvarumärkena Grandezza och Finnmaster. Yamaha har dealat till sig ensamrätt på akterspeglarna i fem år framöver och det verkar vara deras sex-cylindriga 300-hästare som gäller. Det ska ge en toppfart för Open-versionen på 45 knop. De uppger också en bränsleförbrukning på 1,4 liter per sjömil, oklart dock i vilken fart.

Stora öppna ytor och ett litet krypin till ruff. Där har vi konceptets utrymmesprioritering. Skulle du välja T-Top eller Open? Kommentera gärna nedan.

Flera modeller från Quarken boats på gång

Det nya varumärket Quarken lanserar sin 27-fotare i versionen Open och T-top. Men snart har de en hel serie att presentera där det också ingår modeller på 33- och 40 fot.

Quarken med hytt

Vågar vi gissar att det precis som med Axopar och Nimbus även kommer ett hyttversioner i varje storlek. Ja, det gör vi. För det har de redan skvallrat om på sin sajt Quarken Boats och ni kan redan se renderingarna om ni scrollar vidare ner till nästa artikel.

Med en båt med hytt kan Quarken kanske börja snacka om vinterbåt på riktigt.