Quarken Boats – Finnarna gör det igen

Premiär för ännu ett nytt båtmärke som verkar vilja baka in alla storsäljande trender – i sin egen finska förpackning.

Jag säger bara, finsk sisu! Ett begrepp som något slarvigt kan översättas med jävlaranamma, styrka, envishet och uthållighet. Och som framför allt är något som de finska båtproducenterna visat prov på. Gång efter gång.

Se tester:
Quarken 27
Quarken 27 Cabin

Finsk båtfest

Bara i modern tid är framgångsexemplen lätta att hitta. Snudd på självskrivet i sammanhanget är Axopar, grundat av Jan-Erik Viitala och Sakari Mattila – männen bakom Aquador, XO och Paragon, som slagit igenom internationellt med dunder och brak. För ett drygt år sedan kom Saxdor (med Sakari Mattila, medgrundare till Axopar) och tog marknaden med storm (även om de hittills haft svårt att leverera sina större modeller).

Ännu en finne

I januari 2022 är det dags för nästa finska motorbåtsmärke, med en rutinerad kapten bakom spakarna, att göra världspremiär.

Tre modeller på samma skrov är framgångsmelodin.

Den här gången är det Osmo Roukala, en av grundarna till bolaget som står bakom Finnmaster och Grandezza, som ska erövra den moderna och kräsna båtkonsumentens gunst. Till sin hjälp har han flera andra personer med lång erfarenhet av båtproduktion.

Först ut från Quarken Boats är en 27-fotare som ska gå att få i tre olika utföranden (precis som Axopar): Open, T-Top med ett stabilt tak i glasfiber och Cabin. Trendenligt har den en utombordare på häcken.

Genväg till köparna

Ett femårsavtal med Yamaha är redan tecknat och man har anpassat båten efter just deras motorer gällande viktfördelning samt för tillhörande utrustning.

Samarbetet ska borga för bra prestanda och en härlig körupplevelse, säger pressreleasen. Men det borgar kanske framförallt för att detta nya märke ska få en rivstart försäljningsmässigt genom utombordarjättens stora kontaktnät av återförsäljare.

Premiär i Tyskland

Utvecklingen och produktionen av de nya båtarna är redan i full gång. Under båtmässan i Düsseldorf i vinter ska 27-fotaren premiärvisas. Därefter ska serien utökas med större modeller på 33 respektive 40 fot, som även de kommer med olika däckslayouter.

Båtarna är helt modulära, vilket gör att varje båt kan anpassas efter behov. Tanken är att kunden först ska välja skrov för att sedan bygga på med önskad däckutrustning beroende på om det är en öppen dagtursbåt eller en långdistans-cruiser som står på önskelistan. Annat kunden har att välja på är olika säten, alternativ för matlagning, vattensport och fiskefunktioner.

Namnet då? Det kommer så klart från varumärkets finska gener som ligger i just Kvarken.

Quarken 27

Längd: 8,35 m
Bredd: 2,59 m
Vikt: 1 800 kg utan motor (T-Top + 100 kg, Cabin + 250 kg)
Motor: 300 hk
Bränsletank: 300 l
Toppfart: 45+ knop
Skrovmaterial: Glasfiber
Färskvattentank: 45 l
Mer info: quarken.com