Quadski – ATV och vattenskoter i ett

gibbsquadski-13_puff
Quadski – fyrhjuling och vattenskoter i ett

Quadski_puffQuadski klarar 72 km/h på land och på bara sekunder förvandlas den till vattenskoter och accelererar snabbt till 40 knop. Detta gör den till världens snabbaste amfibiefordon. Det är den största fyrhjulingen/vattenskotern på marknaden och skaparen är en extremt envis uppfinnare från Nya Zeeland.

Den klarar 72 km/h på land och när man vill korsa en sjö är det bara att åka ner i vattnet och trycka på en knapp så fälls hjulen upp på fyra sekunder. Sen fungerar Quadakin precis som en vattenskoter med vattenjetaggregat.

Quadski ser ut som en korsning mellan en fyrhjuling och en vattenskoter på steroider.
Bakom bygget står 73-årige Nya Zeeländare Alan Gibbs som förmodligen är världens mest envisa uppfinnare när det kommer till amfibiefarkoster. På 1990-talet skapade han Aquada som var en Mazda Miata-liknande amfibiebil. Den fick massor av uppmärksamhet men blev ingen försäljningssuccé, inte minst på grund av regler och restriktioner.

Men Gibbs tror att den nya Quadskin kan vara rätt steg för att fullskaliga amfibiebilar ska slå igenom på stor front.

Gibbs-Aquada
Aquada är föregångaren till Quadskin. Den fick mycket uppmärksamhet när den kom. Toppfarten på land var hela 160 km/h och 26 knop på vatten. Richard Branson (Virgin Group) korsade engelska kanalen med den.

Quadskin drivs av samma motorer som sitter på BMWs motorcykel K1300 som nu levererar 175 hk, vilket är extremt mycket för en fyrhjuling men normalt för en vattenskoter. Kraften fördelas med 140 hk till vattenjeten och 35 hk till landkörningen. På vattnet ska den komma upp i planing på någon sekund och vara lika lätt att manövrera som en vanlig vattenskoter. Gibbs har själv utvecklat vattenjetagregatet och menar att det är lättare och mer kompakt än marknadens övriga modeller.

Priset ligger på ca 40 000 dollar. För de pengarna får man både en vanlig fyrhjuling och en vattenskoter, men får man tro Gibbs så är allt-i-ett-värdet högt.

Det är fortfarande oklart om och när produkten kommer att lanseras i Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=xOCxT89ynbA

https://www.youtube.com/watch?v=9xZ_JQlIKCc Träffa konstruktören.

Data Quadski:
Längd: 3,2 m
Bredd: 1,6 m
Hjulbas: 1,8 m
Höjd: 1,4 m
Markfrigång: 23 cm
Pris : 40 000 dollar.
Mer info: www.gibbssports.com/quadski