Publikfest med 100 båtar i Roslagsloppet

Roslagsloppet 2013Lördagen den trejde augusti startar ett av världens största motorbåtsrace – Roslagsloppet. Det är hela 100 båtar som ska ta sig längs en snirklig bana från Norrtälje till Öregrund och strålande väder borgar för fartig publikfest.

Foto: Robert Löfström

Roslagsloppet är årets stora folkfest för folk som gillar båtar och fart. Det är alltifrån klassiska små racerbåtar till vattenskotrar, V8-mullrande monster till extremt snabba katamaraner som ställer till start.

De snabbaste båtarna klarar över 80 knop och tillryggalägger de cirka 160 sjömilen på bara några timmar.

Redan idag står alla ekipage uppradade i Societetsparken i Norrtälje så att publiken kan få sig en titt på nära håll innan motorerna mullrar igång på lördag förmiddag och båtarna försvinner mot startområdet på Tjocköfjärden.

Banan är uppdelad i två etapper. Starten går vid Gräddö utanför Norrtälje, upp till Simpnäs vid Kapellskär, sen söderut mot Hallskär. De mindre klasserna vänder där mot Marskär och går sedan via Gräddö upp mot Väddö kanal. De större klasserna åker ner mot Östra Askören utanför Lagnö innan de vänder upp.

Väddö kanal är transportsträcka där omtankning också sker. 

Omstart för etapp två sker vid Tomta brygga i Väddöviken. Därefter går båtarna upp till Loskären, sydväst om Singö, sen ner mot Herräng och in till Hargshamn. Efter det passerar de norr om Askören/Medholmen och sen vidare mot Vässarö via Höggrund (öster om ön). Efter att ha rundat Vässarö går de norröver för ett antal varvslingor i Öregrundsgrepen och målgång i Öregrund.

51:a loppet
Roslagsloppet började redan 1962 och det var just på 1960-talet som tävlingen hade sina finaste glansdagar. Båtintresset exploderade. Alla skulle ha båt och det både köades till båtmässor och skrevs om båtsport i dagspress. Bland annat var Expressen en stor sponsor som skrev stora reportage och gav förhandstips. Idag är intresset mindre men ingen riktigt båtentusiast missar Roslagsloppet och det finns fina möjligheter att följa loppet som publik, antingen från egen båt elller från. Den största skaran samlas på Öregrunds klippor för att se när båtarna går i mål i full fart.

Första båtarna förväntas gå i mål klockan 14.00 i Öregrund som senaste veckan förvandlats till en festivalstad med uppträdanden och massor av aktiviteter.

Roslagsloppets målgång blir festivalens final med publikfest för båtfrälsta som också kan njuta av restauranger, musik, uppvisningar och härlig stämning i den soliga sommarvärmen som utlovats. Se bilder från förra årets Roslagslopp.
Video från förra årets Roslagslopp som bjöd på utmanande sjö och en hel del flygturer.

Mer info om vad som händer och vilka klasser som deltar finns här.