Priset på sjömacken kan sänkas med 5,5 kronor litern

regeringen-ger-lagre-branslepriser

Bränslepriset kan kapas inför nästa båtsäsong. Tidöpartierna har kommit överens om en minskning i reduktionsplikten som enligt dem själva ska spara över fem kronor litern vid pumpen. Samtidigt vill partierna se fortsatt iblandning av biobränslen i bensin och diesel på sjön. 

Under helgen meddelade de Tidöpartierna att man kommit överens om en sänkning av reduktionsplikten för diesel och bensin. Idag ligger plikten på 7,8 procent för bensin, och 30,5 för diesel. Med det nya beskedet kommer den efter årsskiftet att hamna på 6 procent för både diesel och bensin.

Vad betyder då detta när man står vid sjömacken under nästa års båtsommar?

Enligt regeringens och Sverigedemokraternas beräkningar kommer priset per liter bli cirka 5,5 kronor billigare.

Ett förslag som kritiserats

Men frågan är kontroversiell och kritiker påpekar att det kan bli svårt för att nå klimatmålen inför 2030. Naturvårdsverket har flaggat för att en sänkning som den föreslagna skulle innebära att klimatmålen inför 2030 inte kommer kunna uppnås.

Regeringen pekar däremot på att elektrifieringen av fordon är det som kommer att vara lösningen framöver. I den debattartikel i Dagens Nyheter där regeringen annonserade den länge omdisukterade sänkningen skriver man:

”Bara genom mer ren el, elektrifierade bilar och bättre laddinfrastruktur kan vi på riktigt få bort utsläppen från transportsektorn. Därför satsar regeringen kraftigt på utbyggnad av elsystemet och på laddstolpar i hela landet och på att åter få elförsörjningen att fungera.”

Partikoalitionen vill dock se en att biobränslet ska fortsätta att användas inom flyg- och sjöfarten men om så blir fallet återstår att se.

Se även:
Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet
Riksdagen sänker bränsleskatten med 50 öre
Bensinpriset – hög tid att kasta loss för höstturen
Eco-driving på sjön – bra för såväl miljön som plånboken
Reduktionsplikten – vad, hur och varför? Vi nystar i frågan!

Fotnot: Den uppskattade sänkningen på 5,5 kronor litern gäller diesel och inte bensin. Detta då diesel till större del är utblandat med biodrivmedel.