Princess Svanevit – första bilderna under segel

Den makalösa historien om R12:an Princess Svanevit fortsätter. Här är de första bilderna från provseglingen efter det heroiska renoveringsarbetet.

Princess_Svanevit_provsegling
Princess Svanevit sträcker på vingarna efter många år av förfall och renovering.

Historien om Princess Svanevit är lika brokig som fängslande – hur hon ritades av Gustaf Estlander och byggdes av Carl och Bengt Plym på Neglingevarvet innan hon levererades till sin beställare – den förmögne bokförläggaren Erik Åkerlund.

Se också:
Princess Svanevit – sjösatt efter den otroliga renoveringen
Princess Svanevit – världens längsta 12mR rustas till topp

Men det är bara början då hon sedan kom att köpas och säljas vid ett flertal tillfällen, tills hon sakta men säkert tilläts förfalla på ett varv i södra England.

Princess Svanevit hemma igen

Mest imponerande är dock hur ett gäng eldsjälar lyckats spåra, forsla hem och renovera henne. Läs hela den historien här.

Princess Svanevit får sträcka på vingarna för första gången efter renoveringen. Foto Malcolm Hanes.

I sensomras var det sålunda dags för sjösättning och nu har man också provseglat denna världens största 12mR. En provsegling som gick över förväntan enligt Olle Jo Johansson, som fått äran att vara skeppare på de första seglingarna. Det gick precis så bra som han hade hoppats, om inte bättre än så.

En nationalklenod

– Jag har haft äran att få segla många fina segelbåtar. Men aldrig en nationalklenod som byggdes på nästan samma plats för nästan 100 år sedan, som vi nu seglar henne på.  Framför allt är jag tacksam att det finns någon som vill lägga pengar på upprustning av gamla segelbåtar.

Olle Jo fortsätter:

– I det här fallet är det Burre Hellmans Stiftelse som vi har att tacka för att Princess Svanevit seglar igen. Min uppgift som skeppare är att ge båtbyggare och segelmakare input för det fortsatta arbetet med Princess Svanevit.

Fantastiska seglingsegenskaper

En av segelmakarna, Tore Lewander på North Sails, fyller i:

– Hon seglar med en imponerande inneboende kraft. Trots att jag har haft möjlighet och förmånen att segla alla möjliga slags flytetyg, på alla möjliga nivåer, så kommer denna seglats att etsa sig kvar i minnet säger han.

Detaljutförandet på världens största 12mR är minst sagt imponerande. Foto: Tore Lewander.

Tore Lewander är för övrigt den person som tillsammans med sin bror Anders Lewander ansvarat för leveransen av tidstypiska dacron-segel till den 27 meter höga riggen.

– Det är inte så ofta som jag levererar Dacron-segel. Men de är tidstypiska och det blev faktiskt riktigt bra på alla vis, säger Tore. Han fyller dock i med ett leende:

– Hon seglar redan fantastiskt. Men om Princess Svanevit ska kappseglas mycket framöver så hoppas jag dock få leverera ännu mer prestandaorienterade segel.

Saknar motor och inredning

Man är nu inne på det femte året av renoveringsarbetet och ett av de stora momenten i renoveringen som återstår är att montera inredningen och motorn. Det blir sannolikt ett arbete att driva igenom i vinter.

Så under testseglingen var båten alltså väldigt lätt, utan inredning och utan motor. Princess Svanevit flyter därför nu högt och kanske inte riktigt ”sitter på sina linjer”.

Inredningen är för övrigt helt unik och är vad Hamnen känner till den enda i sitt slag som förtjänat en egen konstutställning. Mer om utställningen av inredningen och de otroliga detaljerna på Liljevachs här.

Fortsättning följer inom kort när Hamnen har hunnit med en provsegling.

Inledningsfoto: Malcolm Hanes