Prestigefulla Admiral's Cup kommer tillbaka 2025

Två klasser med båtar från hela världen. Snart går inbjudan till ett historiskt Admiral’s Cup ut. För första gången på över 20 år kommer den anrika havskappseglingstävlingen att gå av stapeln utanför Englands kust.

admiralscup-havskappsegling-tavling
1989 års Admiral’s Cup flotta utanför England. Foto: Rick Tomlinson

Det har gått tjugo år sedan den prestigefulla havkappseglingstävlingen Admiral’s Cup senast seglades. Tävlingen med anor från 1957 har lockat olympier, Americas Cup-, och Whitbread-seglare från världens över och gästades under sina storhetsdagar av seglare från 19 länder.

Allt tog dessvärre slut efter ett antal år med minskat deltagande. 2003 försökte man blåsa liv i tävlingen igen utan någon större framgång och 2005 års tävling ställdes in innan lagen ens hunnit registrera sig.

Men nu, efter två årtionden i dvala, kommer den klassiska tävlingen tillbaka för att återigen hållas vartannat år. Första regattan är satt till den 19 juli 2025, hundra år efter grundandet av Royal Ocean Racing Club (RORC) som arrangerar spektaklet.

– Att återinstifta Admiral’s Cup är ett helt fantastiskt sätt att fira hundraårsjubileet för Royal Ocean Racing Club, säger James Neville, kommendör på RORC.

Så ska regattan gå till

Tävlingen kommer att ha två klassificeringar, Klass 1 där båtarna är mellan 44 och 56 fot, samt Klass 2 där de ska mäta mellan 36 och 44. Varje lag ska ha en båt deltagande i vardera klass och kan representera antingen en båtklubb eller ett land.

Båtarna kommer att segla i kustnära regattor, en kappsegling i Engelska kanalen och slutligen avslutas med det legendariska – Fastnet Race.

– Det kommer inte vara några begränsningar på huruvida man rekryterar en professionell besättning. Samtidigt vill vi jobba för inkludering och kommer därför att göra en regeländring där besättningens storlek anpassas så för att kunna ha med en extra person ombord om båten har två kvinnor, två seglare under 25, eller en kombination av de båda, säger Steve Cole, tävlingsledare på RORC.

Förhoppningen med att annonsera tävlingen hela två år i förväg är att intresset ska väckas hos många klubbar och länder runt om i världen. Inbjudningar till större klubbar kommer att gå ut i juli och därefter finns det gott om tid för förberedelser.