Premiären av SailGP – kappsegling i 50 knop LIVE

SailGP first rount SydneyKlockan 06:00-08:00 fredag går första deltävlingen med världens snabbaste bankappseglingsbåtar av stapeln på Sydney Harbour. En miljon dollar står på spel. Här är allt du behöver veta.

Reprisen av livesändningen från dag 1.

Reprisen av livesändningen från dag 2.

Klockan 06:00-08:00 fredag går första deltävlingen med världens snabbaste bankappseglingsbåtar av stapeln på Sydney Harbour. En miljon dollar står på spel. 

Livesändningen från SailGP går att följa på ViaPlay eller från eventets egen Facebook-kanal. Vi på Hamnen.se publicerar den så snart den finns tillgänglig. 

Inför racingen finns också en hel del intressanta videor att se på SailGP-Youtubekanalen och via de olika lagens Facebook-kanaler:
Australia SailGP Team
Fra Sail GP Team
United States SailGP Team
Japan SailGP Teamapan SailGP Team
China SailGP Team
Great Britain SailGP Team

Det var en fröjd att följa America’s Cup på Bermuda och det här är första gången vi får se samma båtar segla igen. Men nu är båtarna entyp och därtill förbättrade på många punker. Och när de nu möts sex stycken på samma bana, istället för bara två åt gången i match racing, så lär det bli mer spännande än någonsin tidigare. 

Game day | The Sydney GP starts today!

For months our team has been preparing for this day. Now get out there and make sure they can hear you! ?? Race 1 starts at 4:10pm Sydney time. Don’t miss the broadcast on FOX Sports Australia and kayosports

Publicerat av Australia SailGP Team Torsdag 14 februari 2019

Förutom via Viaplay och Facebook så kan man följa racingen via en app – om man har en IOS-enhet.

Erfarenheten hos skepparna skiljer sig väldigt mycket. En del ytttranden på presskonferens pekar på att det här kan bli spännande på flera plan.

Under presskonferensen stod det klart att en del av skepparna inte känner att de har helt koll på båten. Det kan bli spännande med möten där det är svårt att bedöma om styrbordsbåten kommer att gå före eller ej…

– Vi har inte hunnit skaffa oss särskilt mycket erfarenhet i den här båttypen och det är högst spännande när båtarna möts i farter på runt 80 knop – både på kryss och undanvind. Jag kan helt ärligt säga att jag ännu inte lärt mig att bedöma säkert i pressade situationer om vi klarar att gå framför eller ej, säger Phil Robertsson, skeppare i det Kinesiska laget.

Här får vi förklarat hur kampen om en miljon dollar ska gå till.

Dessvärre för tittarna så ser det ut att bli ganska lätta vindar på Sydney Harbour under racet, så vi kanske inte får se farter på 45-50 knop. Men det är nog ganska bra för eventet då lagen inte har samma markservice som under America’s Cup och förmodligen inte kan göra stora reparationer på kort tid.