Premiär för supersnabbladdare för båtar i Lysekil

Det handlar om veckor – snarare än månader – tills det går för sig att supersnabbladda sin fritidsbåt i Lysekil.

Candela-laddstation
Lysekils kommun inför snabbladdare för båtar som är en bristvara i skärgårdarna. Denna bild är tagen ur ett annat sammanhang.

Laddinfrastruktur – denna ständiga fråga. Inte minst i skärgårdarna. Men nu gör LEVA i Lysekil AB och Lysekils kommun en gemensam satsning på snabbladdare för båtar. Om det går det som man hoppas och tror står en laddstation klar vid kajen nära färjan mellan Lysekil och Fiskebäckskil redan i april.

Stationen kommer att erbjuda en laddeffekt på över 150 kW för både båtar och bilar. Placeringen för billaddning är på Rosviks torg där befintliga laddstolpar kompletteras med möjlighet till snabbladdning.

Snabbt växande behov

– Vi såg den här chansen gemensamt med kommunen och att behovet av snabbladdare i första hand för bil i Lysekil växer för var dag. Med Lysekils läge vid havet känns det naturligt att vi ska ligga i framkant inom det marina och genom laddinfrastruktur bereda möjlighet till grön omställning för fritidsbåtar, säger Mikael Niklasson, Projektledare innovativa Energitjänster, hos LEVA i Lysekil.

Hon fortsätter:

– Personligen tror jag att laddinfrastruktur stärker kommunens konkurrenskraft och skapar möjligheter för våra invånare, företag och besökare.

En del i den gröna omställningen

Sverige och Norge har tillsammans över en miljon fossildrivna fritidsbåtar vars koldioxidutsläpp uppskattas till över 400 000 ton per år. Målet är att genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller vara en del i den gröna omställningen.

Goda förutsättningar

Skagerrakregionen har med sin utpräglade fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning goda förutsättningar för snabb omställning, skriver man i ett pressmeddelande.

Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.