Powerboat Weekend – stor träff för muskelbåtar nu i helgen

En helg där samtalsämnet kretsar kring steglister, kompressorer, luftintag, kubiktum, stigningar, diametrar, cupningar och slip. Och allt detta till ljuv musik från mäktiga V8:or. Det är vad Powerboat Weekend handlar om.

Power_Boat_Weekend_inledningsbild
I helgen arrangeras Power Boat Weekend där den allra mest motorintresserade delen av båtfolket får tillfälle att visa upp sig och sitt.

Nu i helgen smäller det. Eller på Sandhamn klockan 11.00 på lördag för att vara exakt. Det är då som några av rikets mest potenta muskelbåtar samlas för att delta i Powerboat Weekend.

Se också:
Powerboat Weekend – mäktigaste motorfesten!

Det är också då som den allra mest motorintresserade delen av båtfolket får tillfälle att visa upp sig och sitt. Men också att samlas för att snacka steglister, kompressorer, luftintag, kubiktum, stigning, diameter, cupning, slip och sådant som verkligen betyder någonting här i livet.

För oss vanliga dödliga är detta ett gyllene tillfälle att se vad Båtsverige kan uppbringa när det gäller muskelbåtar. Eller att frossa i raka rör, mäktigt motormuller samt evighetslånga fördäck, om man så vill. För är det något som förenar dessa flytetyg så är det just detta.

Eskader – inte farttävling

Reglerna är enkla. Man kör en förutbestämd rutt med totalt fem så kallade ”cardstop”. Vid varje stopp får man ett förseglat kuvert med ett spelkort. Efter målgång summeras korten enligt traditionella pokerregler varpå en vinnare kan koras. Allt för att blanda in ett tävlingsmoment i evenanget. Och för att minimera risken att kraftmätningen istället sker under allt för vild körning till sjöss.

– Ett hett tips för den som verkligen vill beskåda båtarna på nära håll är just att söka upp ett av dessa cardstop. Varför inte på Karlslunds Hamnkrog på Dalarö där vi stannar till i väl över en timme för lunch, föreslår Bengt Johansson, arrangör och en av de drivande krafterna bakom Power Boat Weekend ända sedan 2007.

Power Boat Weekend är en eskader i racingtakt för extrema motorbåtar.

Några speciella flytetyg man bör spana in lite extra?

– Nja, de är alla spektakulära på sina sätt och många av dem är goda för en bra bit över 100 knop. Men det är klart det kommer en Cigarett 50 med dubbla Mercury 1350 som säkert kan få en och annan åskådare att tappa andan. Sedan har vid ju Founatin 42 med dubbla 1550 som har ett rekord i samband med en Shoot Out på Lake Ozark på sitt samvete, säger Bengt Johansson.

Banansträckningen för Powerboat Weekend 2023.

Hur många båtar blir det totalt?

– Vi blir 35 deltagande båtar, vilket är en klar minskning från tidigare år. Något som dels har att göra med att vi kanske inte har repat oss efter pandemin ännu. Men mest beror det dock på att det har blivit ett väldigt uppsving gällande evenemang som detta. Jag tror att vi räknade till ett 15-tal Poker Run-liknande händelser bara i sommar, avslutar Bengt Johansson.

Hämtar checkar

Årets Powerboat Weekend inkluderar också en insats för cancersjuka barn och deras familjer som bjuds på en åktur för att hämta in checkar från tre olika skärgårdskrogar. Pengar som krogarna därmed skänker till Cancerfonden.