Powerboat Weekend – raka rör och motormuller

Fartrekord, fantastiskt väder, folkfest och ljuv musik i form av mäktigt V8-muller. Årets upplaga av Powerboat Weekend hade allt.

Nej, det är inte alla som uppskattar när ett 70-tal muskelbåtar drar igenom skärgården för att visa upp sig och sitt i vansinnig fart. Och för att till slut spela poker vid en blöt middag i Sandhamn.

Men trenden är tydlig. Allt fler samlas vid de olika delstoppen för varje år som Powerboat Weekend arrangeras. Många är de som vill titta närmare på de raka rören, de skinande skroven och de putsade motorrummen.

Vinnaren Gustav Ek och ”Team Not in a Hurry”

För att inte tala om att få lyssna till ljudet när alla mäktiga motorer stämmer upp i en skön och ljudlig sång.

I år var rutten annorlunda. Start i Sandhamn som vanligt. Men sen delmål i Sollenkroka, Vaxholm, Stockholm (Strandvägen), Vaxholm, Ljusterö (Linanäs), Djurhamn (Djurönäset) och målgång i Sandhamn.

Men trots, eller snarare på grund av, att de deltagande båtarna är goda för hysteriskt höga farter så är detta mer av en eskader än en farttävling. Det skulle vara för farligt i den trånga skärgården.

I stället handlar det om att dra ett spelkort vid varje delstopp för att samla ihop till den pokerhand som spelas ut på kvällen. Vinnaren får en betydande men hemlig summa pengar och i år vanns potten av ”Team Not in a Hurry”, en Baja 270 med en som rattades av Gustav Ek.

Nu är dock inte Powerboat Weekend helt befriad från kraftmätningar när det gäller höga farter. En av de verkliga höjdpunkterna under denna adrenalinstinna helg är ju som bekant Shootout där det gäller att hålla så hög fart som möjligt under en given sprintsträcka.

Nu undrade förstås alla om Team Man of Steel med föraren Anders Bjurman skulle kunna slå sitt rekord på 126 hissnande knop med sin Outerlimits-katamaran? Ett ekipage som har 2 x 1850 hk och turbiner.

Efter avslutad Shootout hade Bjurman med besättning noterat en fart på 138 knop(!). Enligt ryktet lär det dessutom finnas mer att ge.

På det hela taget har Powerboat Weekend varit skonad från allvarliga incidenter genom åren. Men i år kraschade den vackra träbåten Sverige S1 i hög fart i Korsö sund varpå två av tre i besättningen fördes till sjukhus. Mer om olyckan här.