Polisen vill stävja snöskoteråkning på sjön

Då och då händer det att snöskotrar letar sig ut på sjön. När så sker kan det vara frågan om ett miljöbrott som polisen nu vill stävja. 

Snoskoter_pa_vatten
Då och då händer det att snöskotrar letar sig ut på sjön och när så sker kan det vara frågan om ett miljöbrott.

Fröjdholmen i Oviken, Jämtland. Det verkar vara platsen att söka upp om man vill bekanta sig med ett fenomen som alls icke är nytt. Men som blommar upp med jämna mellanrum. Det handlar om snöskotrar som letar sig ut på sjön och för att lufta vingarna i ett nytt element.

Se också:
Video – sjövild färd och stunts med snöskoter på öppet vatten

Snöskoter till midsommarfirandet

– Sedan är det lite kul med uppmärksamheten när man dyker upp med en snöskoter mitt i det allmänna midsommarfirandet på någon skärgårdsö eller så, säger en rutinerad snöskoterförare som vill vara anonym.

Polisen i Jämtland är inte lika entusiastisk. Speciellt inte som de under midsommarhelgen fick ta emot flera anmälningar gällande snöskotrar som setts köra i just Oviken.

Störande för omgivningen

– Byföreningen och boende upplevde att det var störande då det var ganska många som var där och körde, säger kommunpolis Maria Könberg till Östersunds Posten.

Även om det inte vimlar av snöskotrar i skärgårdarna så kan de vara ett problem. Dels för att låg fart inte är ett alternativ då det omedelbart skulle innebära att skotrarna sjönk till botten. Om så sker kan olja och andra miljövidrigheter spridas i vattnet vilket i sin tur är ett miljöbrott. Den anonyma snöskoterföraren som Hamnen har talat med har därför knutit fast en fender i en lång lina på  snöskotern så att den snabbt ska kunna hittas och bärgas om den skulle sjunka. Något som framför allt kan hända om föraren tvingas slå av på gasen för stora svall.

”Inte en båt”

– Det är även ett brott mot terrängkörningslagen. Om du inte har tillstånd som säger annat får du bara köra snöskoter på snö som underlag. Det finns vissa som säger ”om du kör på vatten så blir det en båt” men så är det självklart inte. Bara för att jag kör bil på snö blir det inte skidor av bilen, säger Maria Könberg.