Poker Run – här är sommarens hetaste motormöten

Bilträffarna uppe på torra land får ursäkta. Om man vill njuta av riktigt många hästkrafter i ett och samma ekipage så är det sjön som gäller. Här listar vi de allra bästa av sommarens motormöten.

Poker_Run_Lista
Om man vill njuta av riktigt många hästkrafter i ett och samma ekipage så är det sjön som gäller. Här listar vi de allra bästa av sommarens motormöten.

De syns, de hörs, de hatas och de älskas. Men få i omgivningen vet vad Poker Run egentligen går ut på. Enkelt förklarat är det motormöten som samlar det mesta av det bästa av landets mest extrema muskelbåtar. Möten där allt kretsar kring steglister, kompressorer, luftintag, kubiktum, stigningar, diametrar, cupningar och slip. Och så förstås – mullret av mäktiga V8:or.

Smiles per gallon

Trots, eller snarare på grund av, att båtarna är goda för så hysteriskt höga farter så är Poker Run mer av en eskader än en farttävling. Det senare skulle vara för farligt i de trånga skärgårdarna. Tävlingsmomentet ligger i att dra ett spelkort vid varje delstopp för att samla ihop till en pokerhand som spelas ut på kvällen. De som undrar hur mycket bränsle som går åt får fortsätta att undra. Här är det ingen som räknar miles per gallon. Bara smiles per gallon.

Inflation i Poker Run?

Nu skulle man kunna tro att arrangörerna kring dessa arrangemang kämpar i motvind. Inte minst med tanke på det växande miljömedvetandet samt den klimatdebatt som pågår. Men icke. Verkligheten är snarare den rakt motsatta och frågan är om de inte har gått inflation i dessa motormöten.

Listan – sommarens hetaste motormöten

Här listar vi de några av de allra motorstarkaste mötena som arrangeras i sommar och ber samtidigt om ursäkt för de som vi eventuellt kan ha missat. Arrangörer som känner sig förbisedda uppmanas att höra av sig så uppdaterar vi listan.

15/7 Poker Run Oxelösund
En blandning av snabba och lätta sportbåtar med utombordare som blandas med V8-muller på tusentals hästkrafter. Det är vad som utlovas när några av landets mest spektakulära fart-, muskel- och V8-vidunder samlas för att göra upp i Poker Run Open. Mer info här. 

Video från Poker Run Oxelösund. 

21/7 Poker Run Åland
Ett V8-mullrande arrangemang mitt i den Åländska skärgården i samarbete med Njord Go Fast och Rockoff Festival. Mer info här. 

Powerboat Åland är en riktig motor- och folkfest.

28/7 Öregrund Powerboat Meet
Ett arrangemang av Öregrund Powerboat Club och en helgträff för båtentusiaster med bland annat Poker Run och en båtparad genom Öregrund som har en lång båtmotorsportshistoria med Roslagsloppet och det legendariska Getingloppet. Mer info här.

Video från Poker Run Öregrund. 

5/8 Smögen Poker Run
Kör i år en nedskalad version av ett mycket uppskattat arrangemang. Detta på grund av tidsbrist från arrangören. Mer info här.

Video från Smögen Poker Run. 

19/8 Smedjebackens Poker Run
Spektakulärt motormöte på insjön Barken i södra Dalarna (101 meter över havet). Beräknas i år locka ovanligt långväga gäster – bland annat vrålåk från Holland. Mer info här.

Video från Smedjebackens Poker Run.

12/8 Poker Runn
En gammal klassiker i dessa sammanhang som körs arrangeras på insjön Runn i Dalarna och som lockar besökare från när och fjärran. Inte minst till Främby Udde som nu är renoverat och utbyggt för detta ändamål. Mer info här.

Publiken blir blöt i Poker Runn, Dalarna. 

Inledningsbilden är tagen i samband med Powerboat Weekend, det mest kända arrangemanget i dessa sammanhang och som gick av stapeln förra helgen.