PlanetSolar laddar för en ny solskensresa

Snart kastar världens största solcellsdrivna fartyg loss för ännu en världsturné helt utan miljöpåverkan.

PlanetSolar är med sina 30 x 23 meter världens största sollcellsdrivna fartyg.

För snart tio år sedan fick den 39-årige schweiziske naturälskaren och elektronikingenjören Rafael Domjan en storslagen idé: Att bygga ett fartyg för färd runt jorden på bara solenergi.

Han inledde en intensiv jakt på partners och sponsorer och efter en tid anslöt sig den tyske affärsmannen Immo Ströher till projektet.

Därmed var finansieringen säkrad. Den 35 meter långa och väldigt lättdrivna katamaranen byggdes på 64 000 timmar under åren 2009–2010 varpå man kastade loss för en två år lång resa runt jorden.

Det blev en storslagen turné som visade världen att solenergi och solcellsdrivna farkoster är framtiden. En resa för miljön. Och för att sprida kunskap och inspiration till vidare framsteg när det gäller utvinning av solenergi.

För närvarande ligger PlanetSolar i hamn i södra Frankrike för översyn och underhåll samtidigt som man jagar sponsorer för nästa expedition. Siktet är inställt på Medelhavet, Afrikas västkust och Södra Atlanten. Planen är också att korsa Atlanten och besöka Florida samt att undersöka Golfströmmen i forskningssyfte. Bland mycket annat ska man kartlägga klimatförändringar.

PlanetSolar:

Längd: 35,00 m
Bredd: 23,00 m
Vikt: 89 000 kg
Djupg: 1,55 m
Höjd: 6,30 m
Maxeffekt: 120 hk
Marschfart: 5 knop
Toppfart: 9 knop
Yta (med solceller): 512 kvm
Mer info: www.planetsolar.org