Klassiker kappseglade till minne av Norlin

Classic Sailing Norlin MemorialI samband med Skärgårdsmässan i Wasahamnen i helgen anordnades en kappsegling till minne av konstruktören Peter Norlin. Ett antal fantastiskt vackra båtar gjorde upp i bitvis hård vind. Se stort bildspel.

På lördagen gick Sjögårdsregattan och på söndagen gjorde de klassiska kappseglarna upp i en regatta som hölls till minne av konstruktören och kappseglaren Peter Norlin.

Alltifrån fina Folkbåtar till R10:or och Skärgårds 95:or startade vid Kastellholmen och stävade sedan upp mot Fjäderholmarna i bitvis riktigt frisk bris. Jaktstart gällde, alltså långsammast först enligt SRS, och de stora båtarna fick kämpa för att komma ikapp. Söndagen började soligt med frisk vind men lagom till att vi mötte upp med fotobåten öste regnet ner.

– Lördagen var verkligen optimal. En riktig propagandadag för att kappsegla klassiska båtar, säger Olle Appelberg som var med och arrangerade seglingarna.

Pris för livräddning
Det är beundransvärt att de vackra och välseglande klenoderna hålls efter till hundra procent och seglas avktivt. De är verkligen en fröjd för ögat. Härligt att besättningarna inte drar sig för att sätta sina smycken på prov. På tal om att ta hand om vackra klenoder delades ett pris ut till Bobby Cyrys som är den nye ägaren av ”Talatta”, en SK55. Han räddade henne från upphuggning och deltog också i kappseglingarna.

– Även söndagen blev väldigt lyckad, trots regnet. Det var fin kappsegling, säger Olle Appelberg som också understryker att även om dessa vackra gamla segelbåtar har smyckat Wasahamnen under veteranbåtsmötet under Skärgårdsmässan så kallas de inte för veteranbåtar.

– Detta är aktiva kappseglingsbåtar!

Vinnare första dagen blev R10:an Itaka från 1933. Den kappseglar flitigt och har säkerligen ordentligt samtrimmad besättning. Tvåa blev den Internationella 5:an ”Arvids sista” och trea den vita 5:5:an.

Itaka vann knappt
Även andra dagen vann Itaka men den här gången med bara några meter till godo till förra årets vinnare –kustkryssaren Winnie. Trea blev folkbåten Eva Cecilia.

Vill man se de stora R10:orna och SK95:orna får man passa på under ÅF Offshore Classic och ÅF Inshore Classic. Sen lär de delta i kustkappseglingen som går från Trosa till Akrkösund och Arkösundsregattan. Riktiga entusiaster beger sig såklart också till nordens största regatta för klassiska båtar – Sveaborgsstopet – som går i Helsingfors 10 augusti. Det är 20 entypsklasser och tre SRS-klasser som gör upp.

Till minne av Norlin
Peter Norlin på SjöhistoriskaFör er som gillar båtkonstruktion, eller bara vackra eller snabba båtar i allmänhet, rekommenderar vi ett besök till Sjöhistoriska muséet som håller fotoutställning med hela Peter Norlins spektrum av segelbåtar – från den första, Scampi från 1969, till hans allra sista skärgårdskryssare av A22-typ.

Utställningen heter ”Rena linjer, ren segling” och uppmärksammar hans produktion med hjälp av ritningar, foton och halvmodeller. Den är igång till oktober.

Foto: Gustav Morin.