Pete Goss – seglarprofilens privata drömbåt har alla rätt

Efter 250 000 avverkade sjömil i allt från Vendée Globe till Route du Rhum har den brittiske seglarprofilen Pete Goss byggt den ultimata segelbåten för de egna behoven. Här är resultatet.

Pete_Goss_Langfardsbat
Efter 250 000 avverkade sjömil i allt från Vendée Globe till Route du Rhum har den brittiske seglarprofilen Pete Goss byggt den ultimata segelbåten för de egna behoven.

En turkosfärgad och minst sagt annorlunda 32-fotare med sticksvärd och en inredning som för tankarna till ett lekrum. Var det verkligen det bästa som den brittiske seglarprofilen kunde komma upp med?

Svaret är ja. Snart ska vi förstå varför.

Öppet hav och smala kanaler

Oddity – (sällsamhet eller egendomlighet) som båten passande nog heter – tar en stund att lära känna. Men efter en rundvandring ombord faller bitarna på plats. Inte minst med tanke på att båten både ska vara snabb till havs och vara ett bekvämt boende i grunda vikare och kanaler. För att nämna en del.

– Utmaningen var att skapa något enkelt och funktionellt. En båt som man känner sig hemma i fast man för på främmande vatten, säger Pete Goss till Yachting World.

Liten, ljus och komfortabel

Oddity är med andra ord förvånansvärt bekväm att bo på även under längre tider till sjöss. Inte minst tack vare systemet av lådor och skåp som underlättar i vardagen. Viktig var också att skapa en båt där man har uppsikt god runt omkring inifrån ruffen.

Tål ett kok stryk

Vidare är båten mycket stryktålig med allt vad det innebär om man skulle bli infrusen eller smälla på grund. Sådant ska kunna få ske när man är långt från allt vad assistans och reperarationsvarv heter.

Segelbåten Oddity har ett flertal lösningar och finesser som avspeglar Pete Goss tidigare båtliv som innefattar många sjömil i fantastiskt snabba flerskrovsbåtar. Till exempel svenska Seacart 30.

Oddity är med andra ord anpassad för det båtliv som Pete Goss och hustrun Tracy ser för sig de närmaste åren. Ett mycket bekvämt i en båt som är liten, lätthanterlig, välseglande, stryktålig och komfortabel. Allt på en och samma gång.

Spår av tidigare kappseglingsbåtar

Nog har Oddity också ett flertal lösningar och finesser som avspeglar Pete Goss tidigare båtliv. De dubbla rodren och sticksvärden påminner om hans Open 50 Aqua Quorum, som han seglade i Vendée Globe 1996/97. Bogsprötet med Code 0 för tankarna till Seacart-katamaranen som Goss och Paul Larsen tävlade med 2006.

Och nog påminner skrovformen på Oddity också en del om skrovet på den Class 40 som Goss seglade i Route du Rhum 2010?

Se videon!