På väg mot soligt vinterrekord

 

Trimaranen ”Playing for Success”, en SeaCart 30, startar sitt rekordförsök från Sandham runt Gotland. Foto: Malcom Hanes/www.malcomhanes.com

”Vi ligger en timme för det gamla rekordet och har ungefär 50 sjömil kvar till Sandhamn.”
Med trimaranen ”Playing for Success” seglar Calle Hennix med polare runt Gotland. Under fredagseftermiddagen njöt de av februarisolen, loggade 12 ? 14 knop och frös bara lite grann.

Torsdagen den 7 februari klockan 14:36 startade Calle Hennix, Mikael Lundh och tyskarna Thomas Reinke och Michael Walther från Sandhamn för att försöka segla så snabbt som möjligt runt Gotland. Rekordet det under fredagseftermiddagen låg bra till för att slå sattes i december 2006. Det gamla rekordet lyder på 27 timmar och 58 minuter för en SeaCart.

– Vi ser Gotska Sandön i syd och ligger ungefär mellan Kopparstenarna och Gotska Sandön. Med den här farten innebär det att vi bör vara i mål vid halv fyra tiden, säger Calle Hennix över mobiltelefonen.

– Skriv att vi vill att folk ska komma ut och dricka öl med oss i Sandhamn under fredagskvällen, tilläger han.

Seglingen har hittills gått bra och inget tydde under fredagseftermiddagen på att att det läget skulle förändras.

– Maten är slut, men vi har fortfarande några Coca Cola kvar.

Må vara att vintern 2008 är ovanligt mild, men att i februari ge sig ut på en trimaran och segla runt Gotland är ändå ett äventyr.

– I natt var det kallt som satan och fort gick det, toppfart 21, 8 knop. Vi njöt av en klar stjärnhimmel. Den var så klar att vi började drömma oss iväg till andra platser. Värst drabbad blev Micke som helt försvann i sina drömmar om Lina, en kanadensisk tjej som han trodde att han fick kontakt med via stjärnorna.
– Sen kom gryningen och vid östergarn fick uppleva en vacker soluppgång.

Helt ensamma ute på östersjön är de inte. Besättningen har mött flera handelsfartyg och stämningen ombord verkar skön när hamnen.se pratar med dem via telefonen.

– Klart man är lite hängig nu när vi närmar oss målrakan, säger Calle, men den här gången seglar vi ju i februari och dagarna är märkbart längre än förra gången jag seglade den här sträckan. Då var det december och svart som i en sotarröv.

Några timmar före den planerade målgången gick ”Playing for Success” med full stor och Code Zero. Farten låg och pendlade mellan 12 till 14 knop. Kursen var 347 grader och öltappen på Puben i Sandhamn hägrade.

Foto: Malcom Hanes/www.malcomhanes.com

 

Foto: Malcom Hanes/www.malcomhanes.com