19-åring solokappseglar över Atlanten

Med järnvilja, ett makalöst driv och med stor hjälp av sociala medier lyckades den blott 19 år gamla Paul Hignard skrapa ihop medel till att starta i den extrema soloseglingen Route du Rhum.

Det som började som en galen idé är nu i allra högsta grad verklighet. Den blott 19 år gamla franska ynglingen Paul Hignard befinner sig nu på havet och försöker driva sin båt till max i solokappseglingen Route du Rhum.

Lika anmärkningsvärt är att han tidigare inte hade någon vidare kunskap om kappsegling. Erfarenheten begränsade sig till familjesegling med sina föräldrar, visserligen över Atlanten vid två tillfällen. Men aldrig som skeppare. Och än mindre i en väldigt extrem kappseglingsmaskin på över 12 meter.

I skrivande stund ligger han på en 34:e plats av de 43 båtar som kom till start i hans klass. En del av finansieringen klarade han genom en så kallad crowdfunding-kampanj. Han använde nättjänsten Fosburit.com, som är till just för att hjälpa lovande idrottare med finansiering och i brist på meriter men med desto mer charm och list lyckades han få ihop mer än 200 000 kronor på bara någon månad.

Paul Hignards Mach 40

Längd: 12,18 m
Bredd: 4,50 m
Djupgående: 3,00 m
Vikt: 4 500 kg
Segelyta kryss: 115 kvm
Segelyta undanvind: 250 kvm
Liveresultat: www.routedurhum.com