Passing Wind – en uppvisning i båtbyggandets konst

Ibland händer det att Hamnen stöter på en säljesannons som är något alldeles extra – och som är värd att dela. Detta är ett sådant tillfälle.

Passing_Wind_inledningsbild
Den unika träbåten Passing Wind har nu sålts på auktion.

Bilderna talar sitt tydliga språk. Passing Wind är inget mindre än ett mästerverk när det gäller yachtkonstruktion och snickarkonst. Hon byggdes under en sexårsperiod, färdigställdes 1992 och blev den legendariska båtbyggaren Vic Carpenters sista verk.

Se också:
Princess Svanevit – sjösatt efter den otroliga renoveringen
Hockeylegenden Wayne Gretzkys nya mahognydröm
Trendspaning – klassiska träbåtar hetare än någonsin

Efter sjösättningen i Lake Huron, Canada, seglade han båten fram till 1999 då hälsan svek. De påföljande sex åren blev Passing Wind, tidigare känt som Van Ki Pass, liggandes under en presenning där hon mer eller mindre glömdes bort.

Räddad!

Men så som av en händelse upptäcktes hon av en eldsjäl, vacker som en dag och fortfarande nästan i toppskick. Den nya ägaren bytte ut marinelektroniken och segelgarderoben varpå Passing Wind fick ett nytt liv och vann sin klass i Newport to Bermuda Race 2006.

Inga genvägar

Med det ovan sagda bevisade man att Passing Wind inte bara är vacker utan också snabb. Vic Carpenter var känd för att aldrig ta några genvägar i jakten på perfektion. Alla dörrar ombord är byggda i ett stycke av honduras-mahogny.

Kan själv!

Dekorationerna på diskarna, borden och på akterspegeln är liksom alla beslag skapade av Vic själv. Specialanpassade beslag, dekorationer och finesser finns det för övrigt gott om och vart man än vänder sig ombord så finns det något att förundras över.

Snickerier i världsklass. Vic Carpenter tog inga genvägar i jakten på perfektion. Passing Wind var blev båtbyggarens sista och allra stoltaste båt.

Om Vic Carpenter själv kan det sedan sägas mycket. Förutom att han var ett unikum när det gäller yachtkonstruktion och snickarkonst så beskrivs han också som en obotlig perfektionist. Förutom segelbåtar designade och byggde han också motorbåtar, isjakter, kajaker, motorcyklar, motorer, hydrauliska hissar och hus. För att nämna en del. Vic var också svetsare, svarvoperatör, segelmakare, tapetserare, lackare, airbrusher, skyltmålare, riggare, elektriker, rörmokare, mekaniker, sjöman och navigatör.

Minst 4 148 000 kr

Under hösten 2022 såldes Passing Wind på auktion men vad hon gick för är oklart. Däremot vet vi att budgivningen startade på 400 000 dollar, eller motsvarande 4 148 000 kronor om man så vill.