På väg över Atlanten i en tunna

Crossing Atlantic in barrelI nio dagar har en snart 72-årig fransman guppat fram på Atlanten – fastspänd med säkerhetsbälte i sin tre meter långa hembyggda tunna – med 2 800 sjömil framför sig.

Han heter Jean-Jacques Savin och är en pensionerad pilot och fallskärmsjägare som nu upplever sin dröm – att driva 2 800 sjömilen över Atlanten på tre månader.

Han lämnade kanarieön El Hierro onsdagen 26 december och har sedan dess mött en del hårt väder.

– Jag har varit tvungen att spänna fast mig flera gånger. Men jag ser ljuset i tunneln på väderkartorna, rapporterar han via sin Facebook.

Om allt går som planerat ska resan ta omkring tre månader.

Ett av riskmomenten som det talas om är att tunnan skulle bli attackerad av späckhuggare. Det är iallafall något som Jean-Jacques ska ha dimensionerat tunnan för att klara av.

Tunnan har Jean-Jacques byggt själv i plywood. Den har en köl men ingen framdrivningskraft – det ska vågor och strömmar sköta, är tanken.

För att hålla humöret uppe och för att fira såväl födelsedag (72 år 14 jan) som nyår finns lite foie gras och ett par flaskor fint vin med i packningen.

Tunnan har en koj och en stol från en racerbil – båda med säkerhetsbälten. Det finns också ett pentry men i övrigt verkar det skralt med bekvämligheter i den 3 meter långa 2,1 meter breda tunnan.

Följ äventyret via www.facebook.com och trackern.