Överskattat med träning? – svenska veteraner slår landslaget i segling

Hyere 470 start
Mattias Rahm och Johan Molund skräller med comeback i världscupen

Hyere 470 startEfter ett uppehåll på tio år från sin 470-satsning har den numera matchracing-inriktade seglaren Mattias Rahm, 38, och Johan Molund, 36, gjort en häpnadsväckande comeback i 470.
– Jag skulle vara orolig för OS-platsen om jag var landslagsseglare, säger Mattias Rahm.

Skrällen blev ett faktum när världscupregattan i franska Hyères avslutades sista april. Veteranerna seglade stadigt i toppen och drog tidigt ifrån de unga hyllade stjärnskotten Anton Dahlberg och Sebastian Östling, vilka bland annat fick utmärkelsen ”Årets seglare” fjol.

– Vi gjorde det här lite på kul och det slog ju väl ut, garvar Göteborgaren Mattias Rahm.

Hyere_Rahm_och_Molund_i_Sydney

Johan Molund (tv) och Mattias Rahm seglade OS-tillsammans i Sydney år 2000. Foto: VaultHandler

Hur känns det då för de unga landslagsseglarna som seglar på heltid, att få stryk av några som inte seglat tillsammans i båttypen på 10 år? Vi får svar av den som vanligt avslappnade Anton Dahlberg som verkar oberörd av resultatet.

– Jag tycker det är kul att Mattias och Johan känner ett sug och vill segla. Det är nog bara bra för oss att de ökar pressen för att vi ska visa vad vi går för. Ju bättre motstånd ju bättre blir man ju. I slutändan ska vi ju vara bäst av alla och då spelar det ingen roll vilken nation de kommer ifrån.

470_Anton

Anton Dahlberg och Sebastian Östling är Sveriges högst rankade 470-seglare. Men deras OS-plats kan vara hotad. Foto: Guillaume Durand

Den spännande sanningen är att deras OS-plats kan vara i fara om ”gubbarna” fortsätter.

– Vi har sagt att vi ska vara med på nästa världscupregatta i Weymouth i juni, vilket också, tillsammans med resultaten i Hyères, fungerar som kval till För-OS. Sedan får vi ta det därifrån. Vi kommer inte att köra helhjärtat innan dess, vi har ju båda jobb och familj, men om det går bra får vi se hur vi lägger upp detta, säger Mattias Rahm.

Tror du att Anton och Sebastian är oroliga över er comeback?

– Jag hade varit orolig att mista OS-platsen om jag var dem, svarar Mattias som också erkänner att de sjävla var lite förvånade över hur bra det gick i Hyere. Vi höll en jämn serie med två tredjeplaceringar och en femte som topp. Vi hade riktiga bottennapp och slutade på tionde plats.
Anton och Sebastian slutade på 21 plats totalt vilket leder till frågan, är träning överskattat?

– Nja, men rutin väger tungt och att man blivit äldre gör att man inte tar resultat lika personligt. Hela världen rasar inte om det går dåligt, varför man kan slappna av lite mer och bara fokusera på det man kan bra.

Hyere_470_start
Täta starter i franska Hyères.

Anton Dahlberg tror också att ett uppehåll faktiskt inte bara behöver vara negativt:

– Jag tror det kan vara bra att vara borta från seglingen ett tag. Man seglar utan förväntningar.

Anton hintar också om att det inte var särskilt teknisk segling i Hyere med ganska utdragna fält och stabila förhållanden.

– Då är det mer avgörande med färsk känsla för båten, menar han.

Hyere_undanvind

Rorsman sitter inne och rorsman står i trapets. Spinnaker med bom gäller på undanvinden. Klassiskt men tekniskt krävande.

Johan Molund påpekar att bra grundfysik är en förutsättning för att kunna komma tillbaka snabbt. Men de har tillsammans fortfarande perfekt vikt med Johans 61 kg och Mattias 72 kg och de har inte legat på latsidan. Mattias har bland annat deltagit i America’s Cup och tagit flera topplaceringa på World Match Racing Tour senaste åren.

– Vi har mognat och utvecklats som seglare på var sitt håll och har också fördelen att vi känner varandra väldigt väl, säger Johan.
Anton och Sebastian var inte nöjda med sin placering. En förklaring var att de inte hade med sin coach på grund av att han just skulle bli pappa.

– Vi gjorde det bästa av situationen och kommer fortsätta kämpa. Vår nya coach Joe Glanfield, som tagit OS-silver i 470 två gånger, kommer att bli en stor hjälp, säger Anton som just nu är rankad femma i världen. Förra året var de högst på listan.

Mattias

Mattias Rahm har satsat på matchracing senaste åren och kommer att ställa upp i Matchcup Marstrand i sommar.

Mattias Rahm och Johan Molund var i toppen på världsrankingen i slutet av 1990-talet. De  seglade OS i Sydney år 2000 och kom på tolfte plats. Förra våren blev de sugna på att testa sina kunskaper igen. De lånade en båt och ställde upp i Långedrags Olympiska regatta och vann. Då kom tankarna på att kanske ge jolleseglingen en chans igen.

– Jag var och är skeptiskt eftersom jag vet vad som krävs. Min inställning är ju om man ska satsa så ska man satsa på att bli bäst, avslutar Mattias Rahm.