Övergiven extrem kappseglingsbåt återfunnen på Atlanten

Tulikettu_aterfunnen_1.
Den extrema finska kappseglingsbåten Tulikettu har hittades drivandes på Atlanten.

Hamnen har tidigare rapporterat om den finska extrema kappseglingsbåten Tulikettu som övergavs på Atlanten efter en kollision med ett okänt föremål. Nu är den återfunnen.

Det var dramatiska scener som utspelade sig på Atlanten i april då den extrema foilande finska kappseglingsbåten Tulikettu kolliderade med ett okänt föremål.

Se också:
Ny finsk kappseglingsbåt övergavs på Atlanten

Besättningen gjorde vad den kunde för att stoppa läckaget men ställdes till slut inför ett svårt val. Att stanna ombord på en båt som kanske skulle sjunka – eller att överge den.

Såg den aldrig sjunka

Man tog det säkra före det osäkra och räddade sig ombord på den oljetanker som dök upp cirka tio timmar efter nödanropet. Teamchefen Arto Linnervuo vara dock tydlig med att ingen någonsin såg båten sjunka.

Drev omkring nära Portugal

Nu, drygt sex veckor senare, har man återfunnit båten som drev omkring cirka 100 nautiska mil väster om Cape Saint Vincent vid Portugals sydspets. Båten har bogserades till hamnen och ska först och främst genomgå en undersökning av skadorna.

Vill vinna Fastnet

Efter renovering och reparation förväntas Tulikettu återuppta sitt ambitiösa racingschema och sina högt ställda mål. Bland annat är planen att vinna ett stort klassisk race så som Fastnet Race eller Sydney-Hobart (med en helfinsk besättning) och därtill vinna hela RORC-serien.

Tulikettu_aterfunnenDen extrema finska kappseglingsbåten Tulikettu har hittades drivandes på Atlanten.

Som bakrund bör nämnas att Tulikettu är byggd helt och hållet i kolfiber och utrustad med en skjutbar sidofoil (DSS) för lyftkraft (minskat vattenmotstånd) samt rätande moment. Något som ska ha bäddat för en prestanda långt utöver det vanliga. Eller som Arto Linnervuo uttrycker det:

Överträffade förväntningarna

– Innan kollisionen hade bara hunnit segla 5 000 sjömil med Tulikettu vilket dock räckte för att fastställa att båten överträffade alla våra förväntningar. Jag glömmer aldrig känslan när Tulikettu lyfte sig över vågorna för första gången och nådde en fart på 28 knop.

Inledningsbilden visar teamchefen och Tulikettus ägare Arto Linnervuo samt Gordon Kay, grundaren av Infiniti Yachts.