Över Atlanten – bakom kulisserna

TV-serien ”Över Atlanten” med skeppare Gunnar ”Gurra” Krantz i spetsen är över. Här sammanfattar han hur det var att segla i 17 dygn och 2 minuter med sex viljestarka men oerfarna kändisar.

Tycker du att programmet speglade verkligheten på ett bra sätt?

– Ja, verkligen. Vi hade inget manus. Allt var äkta från början till slut, vilket också var ett krav från min sida redan från början. Ingen ska behöva spela teater. Kamerorna rullade och klippning och redigering hölls till ett minimum. Efteråt fick jag höra att ovanligt mycket material hade använts. Annars brukar mycket redigeras bort och kasseras.

Så besättningen var precis så sjösjuk som den såg ut att vara?

– Ja, och alla lydde mina order om att inte stoppa i sig några sjösjukepiller eller använda några sjösjukeplåster. Man måste bara lida igenom sjösjukan och ta sig igenom tunneln så blir det bra sedan.

 

Gunnar ”Gurra” Krantz är en av Sveriges mest rutinerade seglare. Han har bland annat varit skeppare under Whitbread.

Thomas Wassberg och Anna Lindberg såg ut att bita ihop fantastiskt bra, trots att de drabbades hårt. Är elitidrottsmän extra bra på att stålsätta sig?
– Nja, alla i besättningen är viljemänniskor och framgångsrika inom sina områden och vana att leverera och bita ihop. Men det är klart, Thomas Wassberg gick runt och mumlade utan att verka må speciellt dåligt tills det plötsligt kom en spya.

Jag har inget minne av hur jag kom hem.

Gurra Krantz om efterfesten.

Hur såg skepparens vaktpass ut – fick du någon sömn?
– Jag fick mellan en och tre timmars sömn per dygn och tycker att det gick överraskande bra. Det var som i gamla tider då kroppen lyckas ställa in sig på väldigt lite sömn och klara det ändå. Jag har fortfarande förmågan!

Vill du bjuda på något som hände bakom kulisserna som vi inte fick se?
– Ja, på nyss nämnda tema. Efter målgången så tog tröttheten ut sin rätt. Vi åt middag och jag drack mycket måttligt, ett par glas vin. Sedan minns jag att jag började bege mig hem till hotellet varpå det blev svart i minnet. Jag vaknade morgonen därpå tryggt i hotellsängen men har inget minne av hur jag kom hem.

Kommer besättningen att se ljuset i tunneln? Komikern Peter Magnusson har tidigare tänkt att han någon gång vill segla jorden runt. Nu är han inte så säker längre.

Men det här med cruisingsegling är väl inte din grej? Ärligt Gurra – har du någonsin cruisingseglat tidigare?
– Ja, som liten med mamma och pappa. Men nej, man kan säga att det var något nytt, precis som så mycket annat med detta äventyr. Ny typ av båt, ny besättning med liten eller ingen seglingserfarenhet och så var det första gången jag var skeppare i sådana här sammanhang.

Matbristen, vattenbristen och dieselbristen – hur illa var det egentligen?

– Det var som jag sa tidigare – ingenting var tillrättalagt och vi var precis så bekymrade och oroliga som det verkade.

Avslutningsvis – under en känslig stund i programmet berättar du, som en av Sveriges absolut mest framgångsrika seglare, om hur du började segla för att visa att du duger någonting till inför din pappa och antydde dessutom att du egentligen inte gillar segling. Vill du berätta mer om det?
– Ja, fast det får bli i en separat intervju.

En intervju som vi nu genomfört:
Gurra Krantz berättar – jag gillar egentligen inte segling!

TV-serien Över Atlanten går nu att se i sin helhet via DPlay.