Över Atlanten 2023: Bakom kulisserna med Gurra Krantz

Nu har han blivit något av ett husnamn även utanför seglingskretsar. I september spelade Gurra Krantz sin femte säsong av Över Atlanten. Tittarsuccén som tar kändisar på deras livs kanske största resa. Vi har tagit ett snack med världsomseglaren tillika tv-profilen.

Gurra Krantz

Även om det inte vore för de fina tittarsiffrorna och utmärkelsen som ”Årets Realityshow” så tycks den namnkunnige seglingsprofilen Gurra Krantz verkligen gilla programmet han blivit en del av.

– Det är i grund och botten ett bra program. En realityshow utan ”Big Brother”- eller ”Robinson”-tendenser. Det är tufft, innehållsrikt och det händer alltid grejer. Jag känner mig väldigt privilegierad som får vara med, säger Gurra Krantz.

För ett par månaders sedan gjorde han sin femte översegling med produktionen. Ännu närmre i tid sändes säsong fem av programmet med samma varma mottagande som vanligt.

Snart är det dessutom dags igen.

Om bara ett par månader ska ett nytt gäng med kändisar få ge sig ut på sitt livs resa över Atlanten.

– Jag tror att gemene mans uppfattning är att det är ett väldigt trevligt program. Åtta av tio som kommer fram till mig på stan tackar för att det är det enda tv-program som samlar hela familjen framför tv:n samtidigt. Det, om något, är ett kvitto.

En ny och spännande bransch

För de inbitna seglarna är namnet Gurra Krantz ett välkänt sådant. Med flertalet Whitbread och Volvo Ocean Race under bältet är han en av Sveriges mest meriterade havskappseglare. Förutom havskappseglingen har han också varit med i två av Sveriges America’s Cup satsningar – 1987 samt 1991–1992. Den senare som skeppare.

Medievärlden är han dock ny i. Eller åtminstone var han det tills han för ett antal år sedan gav sig in i produktionen Över Atlanten.

– Det har varit spännande att titta in i tv-världen. Nog är det hyggligt annorlunda men det övergripande intrycket är att alla alltid vill. Det är aldrig någonsin någon som säger ”det går inte”. Teamet är oerhört skickliga och har en ständig positiv anda, säger Gurra och fortsätter:

– Jag måste också säga att det är helt galet hur man får ihop allt. Filmarna kommer hem med tusentals timmar material och lyckas hitta alla häftiga små grejer. Som till exempel när Thomas Wassberg var med.

Wassberg utbrast ”inte en jävla tatuering” och i klippet efter så sitter han där!

”Ögonblicket när de släpper land är magiskt”

På frågan vilket som varit det bästa ögonblicket från alla fyra säsonger är svaret inte det minsta tvetydigt.

– När de släpper land är magiskt. Då är alla plötsligt ombord på riktigt. Jag har som regel att jag tar allas telefoner för att de ska vara nåbara verbalt och inte lyssna på musik eller titta på familjebilder. Det är lätt att de mentalt blir kvar på land om de har tillgång till mobilerna.

, säger Gurra Krantz.

Under resan märker han också en förändring i besättningen. Något som sker per automatik år efter år.

– Det är häftigt när de går från att stirra på siffror och instrument till att berätta historier och styr av egen känsla. Det är inte unikt för i år utan något som händer alla säsonger. De har kommit långt med att lära sig båten och att tänka på varandra genom att snabbt komma ner och sova, fixa mat och så vidare. Jag tycker att det är så jäkla härligt.

Om det är någon som presterat bättre eller kommit ut ur sitt skal kan han inte säga. Alla har sin plats och sin roll ombord men ingen tvekar att hugga i när det väl behövs. Vad han däremot kan märka är de som uppträder som ”duracell-kaniner”.

– Nu senast var det Anders Öfvergård men alla blommar ut på sitt sätt. Man kanske kan tänka att Maria Montazami med sitt lugn ska vara på ett speciellt vis men hon är lätt att underskatta. Alla gör sin resa vilket kanske är det bästa med hela konceptet.

Hur är det att släppa på ett gäng oerfarna kändisar och kasta sig ut på Atlanten på en båt man själv äger?

– Det är lite häjkån bacon. Men har man sagt ja så får man ta i det som dyker upp. ”Låg stress men hög anspänning” skulle man kunna säga att det är. Summeringen är dock att det är kul, och det är viktigast av allt!