Oväntat fynd – död knölval strandad i Skanör

Frågorna är många kring en död knölval som har spolats iland på Norra Reveln strax norr om Skanör. En bjässe på inte mindre än sex meter.

dod-knolval-i-skane
En knölval ligger död på en strand i Skanör. Foto: Jérémie Silvestro, Wikipedia.

En spännande upplevelse. Men också en sorglig syn som väcker många frågor. Ungefär så låter det när de som har vallfärdat till Norra Reveln för att se den strandade valen ska sammanfatta sin upplevelse.

Se också:
Jättelik haj siktad utanför Värmdö i Stockholms skärgård
Hajlarmet i Stockholm: ”Kan ha varit undervattensdrönare”

Bland annat undrar man vad valen har dött av. Men den stora frågan är ändå hur den kunde hamna här. Något som så väl Riksmuseet i Stockholm som veterinärer är i full färd med att försöka ta reda på.

Först att sikta valen var makarna Carina och Klas Lundquist under sin lunchpromenad i tisdags.

– Det var en spännande utflykt. Det är ju synd om valen, men det är ju väldigt spännande att se den på nära håll, säger Carina Lundquist till Sydsvenskan.

Snart nog fylldes stranden på med fler nyfikna som fick beskåda det mäktiga djuret på nära håll. Något som har föranlett biträdande statsvererinär Aleksija Neimane att utfärda en varning.

– När det gäller döda vilda djur rekommenderar vi inte att man tar i dem. Nu vet vi inte riktigt varför den här valen dog, det kan finnas olika anledningar, men vi avråder generellt från att peta på döda vilda djur med bara händer, säger hon till Sydsvenskan.

Foto: Jérémie Silvestro, Wikipedia.