Ostindiefararen "Götheborg" i filmroll


Ostindiefararen ”Götheborg” är aktuell som segelfartyg i filmen ”Kampen om Östersjön”. Där spelar Götheborg rollen som det svenska örlogsfartyget Hedvig Sophia, befälsfartyg 1715 under det stora nordiska kriget.

Under sommaren 2009 har ett tyskt produktionsteam ifrån Spiegel TV varit ombord på Ostindiefararen Götheborg för att göra en film om ”Kampen på östersjön” och det svenska flaggskeppet Hedvig Sophia.

– Vi är jättenöjda med resultatet och fick mycket bättre bilder än vad vi någonsin kunnat hoppas på. Att faktiskt kunna vara med och filma när detta vackra historiska skepp seglar på riktigt bidrar mycket till känslan i filmen, säger Spiegel TV:s producent Kirsten Hoehne till Antikvärldens Winston Håkansson

Förutom skeppet Götheborg så har också flera personer ifrån besättningen fått agera skådespelare och statister. Spiegel TV:s producent Kirsten Hoehne var särkilt imponerad av Hans Hoffsten, som till vardags är timmerman ombord på Götheborg, men som nu fick äran att spela 2:e kapten Wachtmeister.

– Jag kunde inte ha hittat en bättre kapten. Hans talang och närvaro gör att han absolut borde satsa på en framtid som skådespelare, säger Kirsten Hoehne.

Enligt produktionsteamet ska filmen senare under året gå i ZDF, vilket är Tysklands näst största TV kanal. Den kommer också troligtvis visas på National Geografic och History Channel.