OS-brons i Laser trots protest

Myrgen
OS-brons till Rasmus Myrgren.

Myrgen
Rasmus Myrgren slog Tonci Stipanovic i sista racet, vilket skulle ge honom bronset. Men han kunde inte medaljjubla förrän efter ytterligare en protestförhandling skapad av den kroatiske konkurrenten.
– Jag var jävligt irriterad, säger Myrgren.
Läs mer och se tv-inslag.
Foto: OnEdition.

In i det sista stod bronset mellan Rasmus Myrgren och kroaten Tonci Stipanović som bara låg en poäng bakom inför sista seglingen.

Placeringen för Rasmus spelade alltså ingen roll – så länge han slog kroaten skulle bronset bli hans.

Eller?

Kroatiska teamet hade noterat att Myrgen arbetade med sin mast tidigare under dagen och tillkallat en mätman som i sin tur lämnade in en protest. Han anklagades för att ha trimmat den på ett otillåtet vis. I praktiken handlade det om att han böjt tillbaka sin mast efter att den krummats i de tidigare hårdvindsracen.

Nyheten nådde Myrgren 10 minuter innan start och hade verkligen kunnat få honom ur spel.

Kanske var det kroaternas plan. De hade tidigare protesterat mot Myrgren för en situation på banan. Myrgen fick rätt då och var ”jävligt irriterad” över att racingen inte kunde få avgöras på banan.

Kroaten låg först i starten men Myrgen kom iskallt ikapp och om och höll ledningen hela vägen i mål. Därefter följde en lång protestförhandling.

Till slut kunde han jubla – juryn avslog protesten.

– De ångrade sig och insåg vilket misstag de gjort, för när det väl kommer till kritan måste jag göra det där för man får inte segla med en böjd mast, säger Myrgren till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är helt underbart. Jag blev så jävla nöjd. Jag har väntat riktigt, riktigt länge på det här. Jag blev så fruktansvärt nöjd och glad.

Guldet gick till Tom Slingsby från Australien och silvret tog Pavlos Kontides från Cypern.

Se inslag från SVT.

Sailing2012_M8543

Sailing2012_M6574_kopia

Sailing2012_M5991